Читај ми!

Аутобуси се ускоро селе из центра Београда – радови на станици у Блоку 42 при крају, а отвара се још једна на Аутокоманди

Нова главна аутобуска станица на Новом Београду ће, према речима надлежних, бити дефинитивно завршена и отворена за око месец дана, када ће саобраћај са постојеће станице бити преусмерен у Блок 42. Истовремено, биће отворена и аутобуска станица на Аутокоманди са које ће полазити аутобуси према југу Србије.

Први путници ће са централне аутобуске станице на Новом Београду кренути крајем сепетембра. Завршетак радова одлаган је неколико пута, јер БАС, као инвеститор, није могао да обезбеди потребна средства, тако да се тек укључивањем града и републике, пројекат коначно приводи крају.

"Завршава се још пар интерних саобраћајница, тако да ће у септембру, када то буде готово, БАС кренути да се пресељава са локације на којој се сада налази на ову нову", рекао је Бобан Бован, вршилац дужности градског секретара за саобраћај.

Истовремено са отварањем централне аутобуске станице на Новом Београду, на Аутокоманди ће бити отворена станица Југ, на коју ће бити усмерени аутобуси који стижу са југа и иду ка југу Србије. То значи да ће бити укинита стајалишта која се тренутно користе на Аутокоманди.

"Овим овде сервисним прикључком, уз велику БАС станицу на Новом Београду, ми ћемо пружити могућност да свих оних 22.000 људи који долазе сваког дана на БАС и свих 1.200 прикључака и полазака који долазе на БАС, буду распоређени на ова два краја Београда и да на тај начин буду, пре свега, оперативни, а да не оптерећујемо непотребним проласком аутобуса сам центар Београда, а посебно мост Газела", рекао је Мирослав Чучковић, градски менаџер.

Станица на Аутокоманди омогућава укидање међуградског саобраћаја преко Газеле

Отварање станице "Југ" омогућиће да се укине међуградски саобраћај преко Газеле и да се тако смање гужве у том делу града, кажу надлежни.

"Најстроже ће бити забрањено и кажњиво да сви остали ауто-превозници међумесног саобраћаја користе нека друга стајалишта која су до сада користили", истакао је Бован.

Грађани са којима је разговарала екипа РТС-а сматрају да је мало да постоји само једна станица, а није им ни јасно како ће долазити до Новог Београда.

Са станице "Југ" полазиће туристички аутобуси, ђачке екскурзије, а биће то и паркинг за оне који довозе групе у посету граду.

Кружна линија

"Град Београд ће такође формирати посебну аутобуску линију која ће преузимати путнике. То ће бити једна кружна линија која ће ићи правцем Булевар ослобођења-Славија-Немањина-Савска и кружно се враћају. Ми ћемо сигурно направити још два, три таква на другим деловима града. Сада се бавимо том иницијативом. Мислимо да је то јако важно", поручио је Бован.

Град ће препустити превозницима да одлуче колико ће аутобуса возити путнике до централне аутобуске станице, а колико до станице на Аутокоманди.

Тврдње превозника који путнике превозе ауто-путем Београд-Ниш, да ће усмеравање аутобуса преко обилазнице до нове станице продужити путовање и повећати трошкове, нису уважене јер је одлука резултат озбиљне стручне анализе, тврде у граду.

четвртак, 22. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару