Читај ми!

Од данас камионима забрањено претицање на обилазници око Београда

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је од јутрос на обилазници око Београда, као и на још неколико деоница на ауто-путевима забрањено претицање за камионе.

"На обилазници око Београда као и на појединим деоницама на српским ауто-путевима од јутрос је Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре забранило је претицање камионима. На овим деоницама камиони више не смеју да претичу ни једни друге као ни путничка возила. Поставили смо сабраћајне знаке који упозоравају возаче камиона на деонице на којима је забрањено претицање. Желимо да искоренимо лошу навику возача камиона, који претицањем доводе у опасност и свој и туђе животе", истакао је Весић.

Забрана претицања за камионе јасно је обележена саобраћајном сигнализацијом, а постављена је на више деоница на ауто-путевима, саопштило је ресорно министарство.

Реч је о деоницама од петље Београд до петље Бубањ поток, односно на обилазници око главног града, као и на делу од петље Ковиљ до петље Бешка, у зони моста "Бешка" преко Дунава, навео је министар.

Такође, додаје да забрана важи на делу ауто-пута Е-75 од петље Стара Пазова до петље Пожаревац, као и од петље Предејане до петље Владичин Хан, у зонама мостова Џемин До и Врла.

Камиони не смеју да претичу ни између петље Сурчин југ и петље Уб, нити од петље Шимановци до петље Београд, као ни између петље Хртковци до Шапца, односно до краја изграђене брзе саобраћајнице.

Весић је прецизирао да је постављено 140 знакова саобраћајне сигнализације на свим овим деоницама, којима ће се регулисати забрана претицања теретних возила.

Указао је да је анализом безбедности у саобраћају на појединим деоницама ауто-путева и других саобраћајница са великим оптерећењем показано да њима дневно прође од 20.000 до 46.000 возила, међу којима је 15 до чак 30 одсто камиона као и да је евидентиран велики број саобраћајних незгода у којима су учествовала теретна возила.

Навео је да је укупан број саобраћајних незгода у којима су учествовала теретна возила на појединим деоницама од 2016. до 2022. године чак - 805.

"Зато је ово тек почетак. Да бисмо променили ову црну статистику донета је ова мера. Пратићемо ефекте које имамо у саобраћају у наредном периоду и на основу тога донећемо одлуку да ли ће претицање теретњацима бити забрањено на још неким деоницама ауто-путева. Претицање теретњака на ауто-путевима како медјусобно тако и путничких возила успорава саобраћај, али пре свега угрожава безбедност свих возача. Хоћемо да сачувамо животе људи и да подигнемо безбедност на још виши ниво“, поручио је министар Весић.

Вредност набавке и постављања саобраћајне сигнализације износи 3,5 милиона динара без ПДВ.

среда, 21. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару