Читај ми!

Повратак публике у Плаву дворану од септембра – старе емоције у новом руху

Концертна дворана Сава центра, популарна Плава дворана, за око две недеље поново ће отворити врата за посетиоце. Реконструкција Центра мало се одужила, радови још трају, али је сигурно да ове јесени и зиме скоро да неће бити дана без концерта.

Нешто старо и нешто ново – први је утисак при уласку у Сава центар. Замењени су теписи, док је задржан огроман лустер звани "облак", али сада са штедљивим сијалицама.

Катарина Гајић, директор пројектовања у компанији "Делта", каже да ће се у највећем конгресном и пословном центру у југоисточној Европи штедети сваки киловат.

Сва расвета користи лед сијалице и под контролом је сензора, а користи се у специјалним режимима са системом управљања.

Током програма и догађаја, нико никоме неће сметати, а није било лако неке просторије, за које се и није знало да постоје и чему служе, реконструкцијом претворити у еколошки прихватљиве, фукнкционалне и енергетски ефикасне.

"Од соларних панела који су постављени на крововима објекта А и објекта Б, топлотних пумпи које се користе у системима грејања и хлађења, до модерних система бе-ем-ес које ми контролишемо", објашњава Катарина Гајић.

Врхунска опрема и високи еколошки стандарди 

Коришћени су рециклирани производи и материјали, зеленило је близу стакленог крова.

Сви радови се приводе крају. Разумљиво, власник не отвара врата чувене Плаве концертне дворане. Задржала је величину и препознатљиву боју, али има више места у "вип" ложама и опрема је врхунска.

"Уграђена је нова сценска расвета, опет савремене технологије, али смо набавили и последњу генерацију сценског озвучења. Сви грађани су позвани да присуствују већ првим догађајима 6. и 7. септембра. Карте су у продаји и за оперу 'Аида' и за гостовање балетана Сергеја Полуњина, тако да су то прилике да дођете и да видите како сада изгледа Плава дворана", истиче пи-ар менаџер Сава центра Марко Спалевић.

Концерт изненађења 3. септембра

Спалевић наглашава да врхунски уметници за наступ траже и врхунску опрему, а да ће 3. септембра бити отварање и сусрет са пословним пријатељима и сарадницима, уз концерт изненађења.

"Првог месеца имамо велику част да угостимо 'Бољшој балет', који у Београд стиже после више од 40 година, у пуном саставу, 13. септембра. Затим већ 16. септембра слушамо оперског великана Хосеа Карераса, а након тога се отвара Бемус, 1. октобра, са гостовањем такође једног оперског великана", истиче Спалевић.

Увелико се продају карте за око 50 догађаја до краја године у Сава центру. Светски уметници наступали су у старом, неки су признавали и страх од позорнице и амбијента, али нови центар већ постаје магнет за њих.

Сава центар је препознатљив и као конгресни центар са око 50 дворана. Осим Арене, нема објекта који може да прими 8.000 људи одједном, а један учесник конгреса потроши пет пута више од обичног туристе.

То обећава зараду за многе, а оно што из Сава центра обећавају – чим крочите у њега, вратиће се старе емоције.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару