Читај ми!

Суше у Сјеници угрозиле сточни фонд – забележена прва угинућа животиња, локве пресуше за пола сата

Због дуготрајне суше и проблема у водоснабдевању, у Горњем Милановцу је проглашена ванредна ситуација. Сличних проблема има и у Мајданпеку, где се очекује увођење ванредне ситуације. Суша отежава и напајање стоке, посебно на планинама. Општина Сјеница због тога је прогласила ванредну ситуацију.

Због високих температура и суше, Општина Сјеница је пре два дана прогласила ванредну ситуацију. Најугроженија су села у Карајугића бунарима, у Барама, као и села у близини Увца и Вапе.

Сточни фонд је угрожен, локве на којима се таложи вода природним путем услед топљења снега су пресушиле, а Адмир Ступљанин из Јавног комуналног предузећа "Врело" каже да су цистерне за снабдевање водом даноноћно на терену и да је угрожена цела територија Сјенице.

"У набројаним селима нема воде, нема ни реке... Локве су пресушиле. Оно што им допремимо је једино што имају од воде. Суша је велика", каже Ступљанин.

Цистерна која може да понесе девет кубика воде је недовољна да покрије цело подручје. Помоћ је у виду цистерни стигла из Општине Чајетина и од Војске Србије.

"Очекујемо помоћ државе. Требају нам цистерне. Чајетина је пре десетак дана позајмила цистерну коју смо морали да вратимо. Сада радимо само са две цистерне – нашом и војном. До краја августа морамо да радимо непрестано, како би се дошло до свих локви", закључује саговорник РТС-а.

Општина Сјеница: Забележени случaјeви угинућа животиња

Заменик председника Општине Сјеница Адмир Елезовић наглашава да су сва сеоска подручја и месне заједнице угрожени, нарочито Пештерска висораван.

"У последњих неколико дана температура је још више скочила, а падавина није било у значајном обиму тако да смо доспели у ситуацију да је на већем делу територије општине Сјеница водоснабдевање онемогућено, уредно водоснабдевање је за сада само у строгом центру општине", истиче Елезовић.

Заменик председника Општине каже да су забележени и први сучајеви угинућа животиња, а многе од њих су у опасности, јер воде једноставно нема довољно ни за људске потребе.

"У појединим подручјима мештани воде нису имали за стоку у периоду дужем од 48 часова. Ми тада нисмо били у могућности да реагујемо. Мештани Пештери стоку поје на локвама, јер нема потока и река. Услед толике суше оно што ми испустимо из цистерне за пола сата пресуши и ни то нисмо успели да спасемо", каже Елезовић.

Мајданпек има воде до 16 часова

Проблеме са снабдевањем водом имају и у Мајданпеку, где локалне власти апелују на становништво да се вода рационално троши.

"Јутрос од пет часова у Мајданпеку има воде и биће је до 16 сати", рекао је директор водовода Слободан Крајић за РТС.

За данас је заказана седница Штаба за ванредне ситуације.

Ванредно и у Горњем Милановцу 

У Горњем Милановцу је проглашена ванредна ситуација због смањеног дотока воде и суше.

На снази су и даље планска искључења.

Водом за пиће грађани се данима снабдевају из цистерни.

четвртак, 15. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару