Читај ми!

Вучић: Српски студенти у Кини могу много да науче, то је земља која се брзо развија

Председник Србије Александар Вучић рекао је ученицима и студентима који у оквиру програма Међународне културне размене младих путују у Кину да је то модерна и уређена држава која се убрзано развија и да ће посета бити изузетна прилика за њих да много тога науче о тој земљи што ће памтити целог живота.

Александар Вучић истакао је да је за српске студенте то изузетна прилика да науче нешто о настанку цивилизације, о томе како, којом брзином се развија данашња Кина, и добар део или читава Азија, а истовремено да виде колико је Кина модерна и уређена земља, "колико тога можемо од Кине да научимо и колико тога можемо да добијемо сарађујући са Кином".

У Палати "Србија" на пријему српских студената и средњошколаца који путују у Кину, Вучић је рекао да верује да ће време проведено у Кини за њих представљати нешто најважније у поређењу са претходним годинама проведеним у школи.

Истакао је да ученицима посвећеност, учење, сазнавање рад нико не може одузети.

"Ово што ћете да видите и да научите и у кинеским градовима, али и у кинеским фабрикама, компанијама, је нешто што ћете памтити за цео живот", поручио је Вучић.

Истакао је да је од Шимона Переса (некадашњи премијер и председник Израела) научио да средњошколци и студенти који не раде бар по два сата дневно немају шансу да буду успешни и немају шансу да буду успешни у будућности.

"Такође сам научио да ми старији уколико не учимо најмање два до три сата дневно, немамо никакву шансу за опстанак и за успех", истакао је Вучић.

"Прави ефекти Споразума о слободној трговини са Кином у наредним годинама"

Навео је да Србија са Кином има све већу трговинску размену и да је почела имплементација Споразума о слободној трговини, чији ће се ефекти још много више осетити у годинама које долазе.

"Већ ове године имамо 23,5 одсто већу трговинску размену са Народном Републиком Кином у првих 6 месеци, него прошле године. Што значи да ћемо прећи 7,2 - 7,3 милијарде евра трговинске размене са Кином", рекао је Вучић и нагласио да се Кина полако, али сигурно приближава месту првог трговинског партнера, које и даље држи Немачка.

Напоменуо је да постоји и значајан раст извоза Србије у Кину, а не само увоза из Кине и истакао колико је Србији важна сарадња са том земљом. "Немојте да заборавите, Кина је наш пријатељ, наш искрени пријатељ, челични пријатељ. Кина нам је помогла и у тешким тренуцима за нашу земљу у Уједињеним нацијама и то су ствари које нико у нашој земљи не сме да заборави", рекао је Вучић.

Захвалио је Кини, компанији "Минт" и председнику Сију што су омогућили ову размену студената, а студентима је пожелео успешан пут и изразио уверење да ће заволети Кину.

Студенткиња Анђела Митић са Техничког факултета из Новог Сада рекла је да јој је част што ће бити део прве делегације која одлази у Кину на размену студената како би стекли нова знања.

"Част ми је да се обратим у име студената и да се захвалим на пруженој прилици, на шанси да дођем до нових сазнања, да разменимо мишљења о култури, традицији, али и напретку у технологијама са студенатима из Кине.

"Захвална сам председнику Вучићу на прилици да идемо у Кину и посетимо компанију 'Минт' која послује у мом радном граду Лозници, која омогућава нова радна места", рекла је Митићева. Истакла је да се нада да ће и они имати прилику да кроз овај камп угосте младе из Кине.

Свим студентима овом приликом на поклон су уручени таблети.

четвртак, 08. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару