Читај ми!

Протести против ископавања литијума у Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу

У Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу вечерас се одржавају протестни скупови грађана против ископавања литијума у Србији.

Вечерас су се окупили грађани Новог Сада, Крагујевца и Ужица у својим градовима да изразе противљење и незадовољство најавама да би у наредних неколико година требало да почне ископавање литијума у Србији. Слични скупови су и у Бајиној Башти и Обреновцу.

У Новом Саду је oкупљање почело код споменика Светозару Милетићу на Тргу слободе око 19 часова. Позив на протест на друштвеним мрежама упутило је Удружење "Не дамо Јадар" и Савез еколошких организација Србије, уз поруку да рудника неће бити, како јавља дописник РТС-а.

Рио Тинто или било која друга компанија неће копати у Србији, поручено је вечерас и на протестима у Kрагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу.

У Ужицу је испред Градске куће, вечерас одржан протест под називом "Рецимо сложно не ископавању литијума".

У организацији протеста нису учествовале опозиционе политичке партије, али је јуче свих 30 опозиционих одборника у Скупштини града Ужица потписало меморандум о заједничкој борби против рударења литијума наглашавајући да не стоје иза данашњег протеста и немају никакве везе с његовом организацијом.

На протесту су поред неколико говорника из Ужица и околине говорили и некадашњи кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац и Дејан Петар Златановић главни уредник портала "Србин.инфо".

Kако је већина говорника истакла, "ово није политичко питање већ питање будућности и здравља породица, питање опстанка".

Ужичани су одлучили да не шетају јер како кажу, досадашње шетње нису ништа донеле.

Дотакли су се и тешког положаја Срба на Kосову и Метохији.

Протест против рудника и рударења литијума одржан је и у Бајиној Башти.

Главна порука протеста на Тргу Др Зорана Ђинђића у Обреновцу због намере компаније Рио Тинто да отвори рудник литијума у долини Јадра код Лознице јесте да грађани неће допустити "да се Србија претвори у рударску колонију". 

Под паролом "Позив на одзив, стоп Рио Тинту", против рударења литијума протестовали су и Kрагујевчани. Окупљенима у центру града, обатили су еколошки активисти Љиљана Браловић из СЕОС-а и Иван Милосављевић из покрета "Млавска војска". Они су говорили о важности борбе за Јадар али и јединству у тој борби, без свађа и подела.
Заједничка порука је - не - рударењу у било ком делу Србије и подршка мештанима Јадра. 

"Нећемо новац, хоћемо здравље", "Екологија не онкологија", "Домовина се брани лепотом", неки су од натписа на транспарентима, које су носили Kрагујевчани.

Јуче су се истим поводом окупили грађани Јагодине, Сремске Митровице, Инђије и Кнића, скуп у Смедереву, Рековцу, Бору и Бресници одржан је 5. августаа у Параћину је протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији одржан 3. августа.

У центру Панчева 2. августа одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су против ископавања литијума у Србији.

Протести против ископавања литијума одржани су у Мионици и Рашки, у среду у Пожеги, у уторак у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару