Читај ми!

Селаковић: До краја године завршетак обнове оштећених објеката у Хиландару

Комисија за Хиландар Владе Републике Србије одржала је седницу на Светој Гори у манастиру Хиландар. Чланови тог тела, којим председава министар културе Никола Селаковић обишли су радове на обнови манастира, једног од најзначајнијих духовних и културних седишта српског народа и утврдили да ће до краја године бити завршени објекти пострадали у пожару пре 20 година.

Председник Комисије ресорни министар Никола Селаковић истакао је да је објекат Дохије у потпуности завршен, а да ће објекат Игуменарије, на коме је и избио пожар 2004. године, до краја године бити завршен као последњи сегмент обнове пострадалог дела манастира.

Селаковић је најавио да ће задатак у 2025. години бити велики пројекат изградње ризнице и депоа Светог манастира Хиландар, као и да до краја следеће године очекује почетак радова.

"У току ових 20 година Влада Републике Србије издвојила је 2.017.000.000 динара. Такође, 2021. године донет је Закон о очувању културног и историјског наслеђа Светог манастира Хиландар, који ће омогућити и наредне врсте радова, који ће представљати печат ове данашње генерације којој припадамо у овој српској националној задужбини, која од Немањића, преко Обреновића, Карађорђевића, па до данашњих дана негује и баштини српску духовност, светосавље, нашу православну духовност и културу", нагласио је министар Селаковић.

Указујући да је ово место, где се дуже од 825 година не гаси кандило, где се моли на српском језику за нашу отаџбину и за наш род православни, Селаковић је напоменуо да озбиљну подршку обнови манастира Хиландар, као и даљем развоју самога манастира, манастирске економије, изградње ризнице и читавог комплекса, даје председник Републике Србије Александар Вучић и Влада на челу са Милошем Вучевићем.

Министар културе је указао на то да је Комисија са радошћу констатовала да су досадашњи радови спровођени на озбиљно вредан, штедљив и домаћински начин, те да је овај велики задатак који је стајао пред нашим народом и нашом државом дошао до самог краја.

Чланови Комисије, међу којима су министри Селаковић и Ненад Поповић су, поред обиласка објеката Дохије и Игуменарије и упознавања са обимом предстојећих конзерваторско-рестаураторских радова на фреско сликарству у оквиру њих, обишли енергетски систем – хибридни систем за производњу, дистрибуцију и напајање електричном енергијом манастира који је пуштен у рад, први такве врсте на Светој Гори који обезбеђује редовно снабдевање манастира електричном енергијом.

Такође, чланови Комисије су једногласно договорили даљу динамику радова у оквиру израде пројектно- техничке документације за реконструкцију манастирске Ризнице и изградњу централног депоа, те утврдили да је почетак радова на изградњи депоа планиран за другу половину 2025. године.

Комисија је констатовала да су до сада у манастиру обновљени: Конак из 1814. године, Велики Конак, Бели Конак, Улазна зона, као и да су завршени радови на Трпезарији, изграђен противпожарни резервоар са хидрантском мрежом, изграђена и опремљена централна котларница, као и канализациона мрежа са колектором и системом за пречишћавање отпадних вода.

Влада Републике Србије је преко Министарства културе у 2024. години обезбедила 90 милиона динара за наставак радова на обнови манастира Хиландар.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару