Читај ми!

Др Вукомановић: Здравље наше деце вредније од било ког метала

Члан тима који ће се бавити евентуалним последицама по здравље ако дође до копања литијума, Владислав Вукомановић, директор Института за здравствену заштиту мајке и детета, истиче за РТС да је здравље наше деце и грађана вредније од било ког метала. Наводи да здравствени радници знају да је литијум и лек, али да је проблем далеко, далеко сложенији од тог само здравственог аспекта.

Формиран је тим од девет здравствених стручњака који ће се бавити евентуалним последицама по здравље људи у случају да дође до копања литијума у Србији.

Владислав Вукомановић истиче да се тај тим састоји од лекара различитих специјалности и да је то само део мултидисциплинарног тима.

"Све то показује сложеност, захтевност и свеобухватност приступа овом питању у чијој је средини одговора из свих питања једна пирамида безбедности која подразумева мере и активности за очување животне средине. А на врху те пирамиде је здравље наше деце и наших грађана као врхунска вредност, вреднија од било ког метала и било ког материјалног добра", наглашава директор Института за здравствену заштиту мајке и детета.

Наводи да је његов посао иначе доста стресан и да се састоји у лечењу најтежих болести деце, са урођеним срчаним манама и срчаним обољењима.

Такав приступ, каже, подразумева придржавање доброј клиничкој пракси, медицини заснованој на доказима, затим велика одговорност и пре свега и оптимизам да ћемо доћи до тог крајњег циља излечења детета.

"Управо то - медицина заснована на доказима, доброј клиничкој пракси, одговорност и оптимизам је оно што ме је управо и, да кажем, повукло ка томе да прихватим позив у овом тиму и надам се да ћу дати неки свој скроман допринос", истиче доктор.

Превенција страха

Вукомановић објашњава да је литијум лек, да то знају знају здравствени радници, који се користи у лечењу и третирању неких обољења. Међутим, указује да је проблем далеко, далеко сложенији од тог самоздравственог аспекта.

"Ми се упознајемо са евентуално неким новим могућностима да нам неко постави неко питање. Тражимо аналогију у односу на неке друге случајеве у другим земљама. Добићемо информације и то нам је свакако доступно. Да ли је било неког угрожавања здравља, деце и становништва у околини тих рудника или даље од тога и на основу те аналогије бићемо спремни да уколико буде потребно дамо и одговоре. Надам се да ће они бити довољни и корисни", оцењује професор.

Тимови који ће бити формирани, пре свега здравствени тим треба да одагнају и превенирају страх.

"То значи, да до евентуалног почетка неког таквог пројекта будемо потпуно свесни, потпуно јасни да не може бити значајног угрожавања здравља, становништва ни по коју цену", закључује Вукомановић.

Превентивни прегледи за децу

Од септембра се организују превентивни прегледи за децу, сличне акције су биле и у јуну и јулу.

Указује да је то веома добро осмишљена акција Министарства здравља, не само за децу него и за одрасле и да су хиљаде људи прегледано. Откривене су болести које се могу лечити.

"Потребно је мало да се стекне и навика родитеља да промисле о превенцији него о куративи, тако да надам се да ће из недеље у недељу тај број деце која долазе на превентивне прегледе бити све веће и веће. Болести исхране, шећерна болест епидемијских размера, лоше држање, лоше навике, мањак спорта, све је оно што превентивни прегледи треба да коригују у некој блиској будућности", очекује Вукомановић.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару