Читај ми!

Не заборавите да платите накнаду за одржавање гробних места – шта се дешава када се дугови нагомилају

Београђани дугују погребном предузећу чак милијарду и по динара за закуп и одржавање гробних места. За утеху, дугују и неки странци. То угрожава одржавање гробаља, зграда и цело пословање. Уколико се не измире обавезе, можете доћи у ситуацију да после неколико година останете без гробног места, односно да ту више не почивају ваши ближњи.

Зарађено за живота су нам оставили и почивају у миру. Наше је да им с времена на време однесемо цвеће и плаћамо накнаду за закуп и одржавање гробног места – 1.466 динара годишње за обично гробно место, што многи заборављају.

Нема наследника, тек дуг погребном предузећу је милијарду и по динара.

Владан Ђукић, генерални директор ЈКП "Погребне услуге" каже да је главни разлог небрига, односно став да док не морају, неће да плаћају.

"То је на штету свих грађана који уредно измирују своје обавезе и који с правом очекују да нашђа гробља буду одржавана, да буду чиста", рекао је Ђукић.

Не вреди ни то што се ова накнада наплаћује десет година унапред. Време брзо прође, а међу дужницима су и странци. За разлику од других комуналних дугова, за шта ће вас на крају пронаћи извршитељ, за погребне услуге неће. Из пијетета бар два пута ће вас подсетити на дуг обавештењима на остављеној адреси.

"Све то прође и видимо да се нико не одазива, да је гробно место неуређено, неодржавано, непосећивано, ми уклањамо надгробни споменик без обавезе чувања и то гробно место доделимо неком другом", пбјашњава директор ЈКП "Погребне услуге".

Када се плаћа дуг

То би био баш тужан сценарио који се може избећи уколико, нажалост, дође до следеће сахране. Тада се плаћа и дуг и накнада унапред што увећава основне трошкове сахране. Тренутно износе око 39.000 динара, колико кошта низ радњи које око сахране обави ово предузеће без трошкова опреме.

Да се накнада не плаћа, не би било могуће чистити и косити стазе и пролазе, одржавати капеле и друге зграде. Угрожено је, каже директор предузећа Владан Ђукић и основно пословање.

Расте цена гробница

Рецимо, огромна је потражња за гробницама. Остало их је још мало, а нове ће свакако бити скупље јер расте цена камена било да га увозимо или да је домаћи.

"Бенгал блек је, рецимо, из Индије и он је тренутно најскупљи. Траже повећање од најмање 25-30 одсто, што значи да ће нове гробнице бити скупље за 20-30 одсто", навео је Ђукић.

Људи су за живота спремни да купе гробницу скупљу од гарсоњере или већег стана и да ризикују да их наследници у тренутку кризе продају, понекад будзашто. То се често дешава, кажу у овом предузећу.

Отворено гробље кућних љубимаца

А да није све црно, па ни на гробљу, доказ је нови тренд или цивилизацијски ниво. Тачно на Илиндан, на Бежанији је отворено гробље кућних љубимаца.

Гробље је преузело све радње као и код обичне сахране, а цена је нешто нижа, око 30.000 динара. Наравно, без опреме, која већ постаје скупоцена.

Могу се четвороношци и кремирати. Питање је само да ли ће власници доћи по урну или ће их заборавити.

Погребно предузеће чува 900 таквих урни – једну већ 28 година, иако прописи дозвољавају да се чувају до пола године.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару