Читај ми!

Протести у Смедереву, Рековцу, Бору и Бресници против ископавања литијума

У Смедереву, Бору, Рековцу и Бресници одржани су протестни скупови грађана против ископавања литијума у Србији.

Покрет Тврђава из Смедерева организовао је протест против отварања рудника литијума у долини Јадра и отварања рафинерије нафте која је инвестиција кинеске компаније, а протести су организовани у Рековцу, Бресници и Бору.

Под слоганом "Стоп Рио Тинто!, Стоп рафинерији!“ у Смедереву на Тргу Републике одржан је протестни скуп против пројекта "Јадар“.

Окупљеним грађанима обратио се писац Гојко Божовић испред иницијативе ПроГлас и поручио да је данас та иницијатива подржала захтев за забрану геолошких истраживања и ископавања руда литијума и бора на територији Србије и да је то најбољи начин да се превазиђе постојећа криза. Нагласио је да мултинационалне компаније имају своје интересе, друге државе имају своје, али и грађани Србије имају своје.

Кошаркаш Владимир Штимац позвао је грађане да заједно стану у одбрану Србије од велике еколошке катастрофе. 

Никола Крстић испрет Покрета Тврђава тврди да је повећан број оболелих Смедереваца од карцинома и да су "житељи Смедерева жртве профита".

У вези са изградњом рафинерије у Смедереву поручио је: Ако ико при овим околностима буде спреман да забоде иједан ашов да би изградио рафинерију у Смедереву, нека зна, да ако то буде урадио, има да остане и без ашова и без власти“.

На протестном скупу говорили су и актвиста Млавске војске Иван Милосављевић и професор на Београдском универзитету Павле Васић.

Окупљени грађани су тренспарентима показали своје неслагање с пројектом ископавања руде, као и изградњом рафинерије у свом граду.

Протест је затим настављен шетњом улицама Смедерева, а завршио се у Ђушиној улици уз поруку организатора да је скуп предвиђен да се види "да смо живи и да нас има". 

Протест против рударења литијума одржан је вечерас и у Рековцу.

Окупљеним грађанима обратили су се Миона Пауновић, студенткиња српског језика и књижевности из Рековца, Александар Глишић, повратник из Норвешке, Слађана Митровић Станковић, дипломирани инжењер технологије и професор хемије, и Драган Симовић из удружења "Заштитимо Добрињу".

Сви су подржали настојање Левчана да сачувају своју нетакнуту природу, винограде, воћњаке, своју дедовину и пре свега здравље. Њихови рудници су, како се чуло на протесту, виногради и воћњаци, а тај крај Србије због климе и рељефа с поносом називају и српском Тосканом.

Петицију против истраживања на територији рековачке општине пре две године потписало је око 2.000 мештана.

"Скоро осам месеци мештани су и физички бранили да се обаве истражне радње на парцели између Сибнице и Драгова на Чибуковој кривини. Рековац је рекао гласно 'не' литијуму и свему што има везе са тим", истакли су говорници.

У Параћину је 3. августа одржан протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији.

У центру Панчева 2. августа одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су против ископавања литијума у Србији.

Протести против ископавања литијума одржани су у Мионици и Рашки, у среду у Пожеги, у уторак у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару