Читај ми!

Годишњица акције "Олуја" – обележавање данас на стадиону Лагатор у Лозници

Ове године ће у Лозници бити обележен Дан сећања на прогон Срба из Хрватске пре 29 година у акцији "Олуја", у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а више од 220.000 је протерано. Председник Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања у Лозници. РТС ће од 18 сати директно преносити државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја".

Годишњица акције "Олуја" – обележавање данас на стадиону Лагатор у Лозници Годишњица акције "Олуја" – обележавање данас на стадиону Лагатор у Лозници

Државна комеморативна церемонија заказана је на градском стадиону "Лагатор", у суботу 3. августа, од 18.00 часова.

Србија и Република Српска тог дана обележавају сећање на прогон и све страдале Србе у акцији хрватске војске, која је почела 4. августа 1995. године.

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја".

У суботу, 3. августа, с почетком у 18 часова РТС ће директно преносити државну комеморативну свечаност поводом Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији Олуја.

Помен страдалима ће у Лозници служити партријарх српски Порфирије уз саслужење архијереја и свештенства, а потом ће се окупљенима обратити преживели из колоне избеглица која је тог 4. августа 1995. године кренула пут Србије, као и председници Републике Српске и Србије.

На лозничком стадиону "Лагатор" биће изведен и уметнички програм прилагођен комеморативном скупу.

Акција "Олуја" почела је 4. августа пре 29 година, нападом на Книн

Нападом на Книн, у зору, 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини. Свега 48 сати од почетка акције "Олуја", подручје некадашње Републике Српске Крајине било је етнички чисто.

Више од 200.000 људи, са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули су да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

Избеглима није био дозвољен улазак у Београд, већ само пролаз Булеваром Арсенија Чарнојевића.

У Крајини су остали само цивили, који су били изложени терору и после формалног завршетка операције 7. августа, којом је руководио председник Републике Хрватске Фрањо Туђман.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару