Читај ми!

Беленцан: Овог викенда херметички затварамо Гучу, странци рент-а-каром превозе мигранте од бугарске границе

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан упозорава на пораст броја тешких саобраћајних несрећа у Србији у јулу. Првог викенда у августу контрола саобраћаја биће значајно пооштрена због бројних фестивала, смене туриста и илегалног превоза миграната.

Од почетка године на путевима у Србији погинуло је 274 лица, а посебно је трагично било у јулу, током којег је евидентирано 46 смртних случајева у саобраћају, уз могућност да се тај број повећа јер има лица са тешким повредама и неизвесним исходом лечења.

Ово је у Јутарњем програму РТС-а изјавио Златко Беленцан, Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције МУП Србије, најављујући појачане контроле током првог викенда у августу.

"Ми смо од 1. јуна до 15. септембра предвидели акцију за коридоре 10 и 11, што значи присуство полиције, не само саобраћајне, него и опште надлежности, да се заштите они који транзитирају кроз земљу, а одмарају на традиционалним местима као што су бензинске пумпе или одмаралишта поред аутопута. И, наравно, појачана контрола брзине. Последња акција која је спроведена, а то је пета централна, показала је прекорачење дозвољене брзине у скоро 10.000 случајева. Било је и поприлично оних који су себи дозволили да управљају под дејством алкохола, чак 350 возача у периоду од четири дана затечено је да управљају под дејством алкохола. Присутне су и психоактивне супстанце", напомиње Беленцан.

Страни држављани превозе мигранте

Осврћући се на удес који се догодио у среду на аутопуту Пирот-Ниш, где је један илегални мигрант погинуо, а двадесет повређено после превртања комбија, Беленцан је рекао да се у том подручју спроводи појачана контрола саобраћаја и да је примећено да страни држављани изнајмљују возила којима илегално превозе мигранте.

"Појачана контрола саобраћаја се предузима на тим деоницама зато што је уочено да од границе са Бугарском мигранти долазе, преузимају их у комбије, стављају већи број њих и да би што пре стигли до одредишта, они прекораче брзину. Треба рећи да су то возачи који немају искуства да врше превозе, да управљају таквим брзинама и због тога долази до саобраћених незгода. Саобраћајна полиција је на терен упутила појачане снаге у виду пресретача, значи необележених возила полиције, управо да би се открило и на време реаговало у илегалним транспортима миграната."

Херметичко затварање Гуче

Пред бројне фестивале који се одржавају у Србији почетком августа Беленцан најављује посебне мере, почев од сутра када се отвара Драгачевски сабор у Гучи.

"Традиционално, Гуча се затвара херметички, од подручја Чачка, а онда затим од планине Јелице према Ивањици. Географски положај Гуче је такав да може херметички да се затвори и да се врши контрола. Ради се као што је било и за Егзит или за регате. Могу вам рећи да је у Бајиној Башти откривено више од сто возача који су управљали под дејством алкохола. Затим, било је нерегистрованих возила или возила која нису уопште предвиђена да буду на путу. За све ове манифестације су направљени планови како територијалних полицијских управа, тако и дирекције полиције које је придодала снаге, како опште надлежности, тако и саобраћајне полиције. Биће дрога тест, алко тест и утврђивање општих услова за учествовање у саобраћају. Важећа возачка дозвола, одговарајућа категорија, да ли је возило регистровано."

Какве је савете помоћник начелника Управе саобраћајне полиције дао возачима за вожњу током великих врућина и како грађани реагују на позив да саобраћајној полицији предложе где да поставе радаре за мерење брзине погледајте у снимку гостовања Златка Беленцана у Јутарњем програму РТС.

четвртак, 01. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару