Читај ми!

Протести против ископавања литијума у неколико градова у Србији

Протести против рударења литијума одржани су у неколико градова и општина Србије - у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

У неколико градова одржани су протести против рударења литијума и компаније Рио Тинто, која планира ископавање тог минерала на територији Србије.

Грађани Краљева окупили су се на централном градском тргу у знак протеста због најава екплоатације литијума у Србији, али и давања у закуп осам локала апотекарске установе Краљево приватницима.

На најмасовнијем окупљању у последњих десетак годна, локални активиста покрета "Не дамо Ибар“ и одборник у Скупштини Краљева Небојша Кованџић позвао је Краљевчане да се успротиве копању литијума у Србији, али и да се боре против, како је рекао, узурпације институција, уништавања река и шума и подземних истраживања у околини Краљева.

На скупу је било речи и о ономе што је једна од главних тема у Краљеву – давање у закуп осам најрентабилнијих апотека Апотекарске установе Краљево приватницима, о чему је локална самоуправа донела и спровела одлуку у последњих неколико месеци.

Представница запослених у тој установи Бисерка Николић Зубац поручила је да здравље нема цену. Позвала је Краљевчане да потписима подрже захтев радника те установе да се распише рефрендум о будућности Апотекарске установе Краљево, који се прикупљају до краја септембра.

Протест против ископавања литијума одржан је и у ШапцуГоворници у Шапцу тражили су хитно доношење закона који би трајно забранио рударење литијума и бора. Поручено је да је неопходно заштитити воду и њиве, Мачву, Јадар и Цер.

Драган Исаиловић, технолог у Шабачком водоводу и вишеструки победник квиза Слагалица, подсетио је окупљене на геопотенцијале овог краја, посебно воду, јер је Мачва највећи резервоар здраве воде у овом делу Европе и тај водоносни слој, како је рекао, пуни река Дрина која ће ако дође до рударења литијума бити загађена.

Милан Ивановић, пољопривредник из Табановића, поручио је да жели да на плодној земљи за своје потомке гаје здраву храну и да, ако се Шапчани удруже, као у време поплава, када је Сава претила, могу да се изборе и са овом недаћом.

Туристички водич, Ана Павловић, поручила је да се не сме дозволити рударење литијума јер то угрожава не само, како је рекла, наше здравље, већ и лепоту Цера и да ћемо уместо  природе и пејзажа, странцима показивати само пројекте.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару