Читај ми!

Министарство: На територији Аранђеловца, Тополе, Раче, Кнића и Крагујевца нема истражних поља критичних сировина

На територији Аранђеловца, Тополе, Раче, Кнића и Крагујевца активно је укупно и само шест истражних поља, на којима се истражују мермер, гипс, техничко грађевински камен, а не критичне минералне сировине, у које спада литијум, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Министарство рударства и енергетике, поводом, како истиче, ширења неистинитих информација и погрешног тумачења званичних података, саопштава да је на територији Аранђеловца, Тополе, Раче, Кнића и Крагујевца активно укупно и само шест истражних поља, на којима се истражују мермер, гипс, техничко грађевински камен, а не критичне минералне сировине, у које спада литијум.

Број истражних поља у тим локалним самоуправама је чак десет пута мањи од броја које, напомиње Министарство, "погрешно наводе поједини такозвани активисти који су заказали протесте против ископавања литијума у овим општинама".

"На територији Аранђеловца и Тополе истражују се минералне сировине као што су мермер и мермерисан кречњак, који се користе пре свега као техничко или архитектонско грађевински камен, затим керамичка глина, гранитмонцонит, гипс и анхидрид", наводи се у саопштењу.

Додаје се да на територији Раче и Крагујевца нема активних истражних поља.

"Из свега наведеног јасно је да у овим општинама нема места полемици о могућем истраживању и експлоатацији литијума и да се на овај начин пре свега води једна политичка кампања. Оно што је веома опасно је да се у исто време наноси штета рударству и рударској струци и на њима заснованим индустријским гранама", истиче се у саопштењу.

Из Министарства наводе и да је рударство базна грана која обезбеђује сировине на којима се заснива грађевинска индустрија, металска индустрија, хемијска и фармацеутска индустрија, док се захваљујући геолошким истраживањима проналазе, између осталог, изворишта воде без које нема живота на земљи.

"Без песка и шљунка нема грађевинарства, а без тога ни кућа, станова, путева, болница, школа…", наведено је у саопштењу.

Такође, додаје Министарство, минерали се користе и за прављење преко потребних лекова.

"Нажалост, овакво изношење неистина, и погрешно тумачење података од стране оних који се наводно противе једном пројекту, а пре свега воде политичку борбу, иде у правцу компромитовања рударске и геолошке струке у Србији, наносећи српској привреди вишеструку штету, а ни на који начин не доприноси аргументованој дебати о пројекту 'Јадар' у којој су пре свега позвани стручњаци да учествују, а не такозвани активисти или опозициони политичари", истиче се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару