Читај ми!

Потврђен први случај грознице Западног Нила ове године у Србији

На територији Србије потврђен је први случај оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији. Оболела особа је мушког пола, старости 80 година са територије Града Београда, саопштио је Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Институт "Батут" додаје и да је на територији Мачванског округа регистрован и један случај грознице Западног Нила са вероватним местом заражавања у Грчкој.

У државама Европске уније и Европске економске заједнице до 17. јула пријављено је седам случајева оболевања од грознице Западног Нила и то у Грчкој (четири), Италији (два) и Шпанији (један), истиче се у саопштењу.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца.

Главни вектор, односно преносилац вируса Западног Нила је Culex pipiens, врста комарца која је одомаћена и код нас.

Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца.

Мере заштите

Институт за јавно здравље Србије у циљу смањења ризика од заражавања вирусом препоручује примену мера личне заштите од убода комараца – употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, a пожељно је да одећа буде комотна, јер комарци могу да убадају кроз припијену одећу.

"Батут" наводи и да треба избегавати боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору, тр препоручује употребу заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, као и редукцију броја комараца у затвореном простору.

Истиче да по могућству боравимо у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен, те да избегавамо подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.

Напомиње да се смањење броја комараца на отвореном где се ради, игра или борави, постиже исушивањем извора стајаће воде, као и да се на тај начин смањује  број места на које комарци могу да положе своја јаја.

"Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки. Уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду", наводи се у саопштењу.

"Батут" саветује да се у случају путовања у иностранство, поготово ако се ради о тропском и субтропском подручју, обавезно придржавамо свих наведених мера превенције, као и да у случају појаве било каквих симптома који су компатибилни са неуроиназивним обликом болести, одмах се јавити изабраном лекару.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару