Замке ниских цена у продавницама – у чему је разлика између распродаје и сезонског снижења

Прошле недеље почела је и званично летња распродаја у већини бутика. Трговци су дочекали спремно, излози су излепљени натписима о попустима и то до 70 одсто. Марко Драгић из Националене организације потрошача и Душан Узелац са портала Каматица говорили су за Јутарњи програм о триковима трговаца, замкама у које потрошачи могу да упаду и како да спремимо наш буџет за сезонска снижења.

Марко Драгић наводи да постоје два сезонска снижења, једно је летње од 15. јула до 15. августа, а друго зимско од 15. децембра до 15. јануара.

"У летњем сезонском снижењу искључиво треба да се нађе летња гардероба, ако ту постоји нешто од колекције јесен-зима, то је свакако пропуст трговаца и за санкцију је од надлежних инспекција које треба да санкционишу тај пропуст", истакао је Марко Драгић и додао да она може да се продаје у летњем периоду, али не сме да се представља као сезонско снижење.

Душан Узелац са сајта Каматица наводи да куповина не треба да буде инвестиција и да увек треба прво кренути из свог новчаника и буџета.

"Трговци се служе триковима и зову нас да дођемо да потрошимо новац. Често кажем да особа која седи код куће и управља буџетом и особа која је у продавници нису исте и да је тешко успоставити комуникацију између њих", рекао је Узелац.

Драгић је за гледаоце појаснио терминолошку разлику снижења, распродаје и акције која постоји у складу са Законом о трговини.

"Распродаја се користи када се гаси пословање једног одређеног трговинског ланца или када дође до једноставно затварања те продавнице. Сезонска снижења су управо ова сад која имамо, два пута годишње и они могу највише трајати 60 дана током једне године и имамо акције, које трају током викенда“, истакао је Драгић.

Паметно управљање новцем

Узелац наводи да је главни задатак пре него што уђемо у продавницу да управљамо финансијама и да морамо имати представу о циклусима финансирања.

"Треба да испланирамо на шта ћемо потрошити новац, тада је буџет дефинисан. Морамо водити рачуна о циклусима финасирања. Имамо месечни, када примамо палату и имамо месечне трошкове, али унапред треба мислити и на годишње као што су летовања, зимовања, регистрација, за које ако се добро организујемо нема потребе за кредитима и задуживањем", рекао је Узелац са сајта Каматица.

У јеку је летње снижење које траје до 15. агвуста.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару