Читај ми!

Више од 12.000 људи заменило град за село, како добити бесплатну кућу

Пред Владом Србије је велики заокрет у политици према аграру, истиче за РТС Милан Кркобабић, министар за бригу о селу. До сада је програмом тог министарства усељено више од 3.000 кућа на селу, а 12.000 грађана је нашло свој дом. Истиче да је процедура поједностављена како би цео поступак био завршен за највише месец и по дана.

Иако живот на селу носи бројне проблеме, охрабрује то што је све више оних који желе да се врате на село и који за то траже помоћ државе.

Самохрана мајка три сина из села Симићева, у Општини Жабари, потписала је уговор за јубиларну трихиљадиту кућу у оквиру програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Њена пријава за некретнину од 74 квадратна метра, иначе је прва која је за четири године програма стигла из те општине у Браничевском округу. 

Земљиште кључни ресурс

Милан Кркобабић истиче да је пред Владом Србије један велики заокрет у политици према аграру.

"Наша развојна шанса је пољопривреда, земљиште је кључни и непоновљиви ресурс. Једна Холандија по хектару заради 24.000 евра, а Србија од 800 до 1.200 евра", упоређује министар.

Додаје да се аграрно питање провлачи од 19. века и да оно мора да се решава системски.

Усељено више од 3.000 кућа

Подсећа да програм ресорног министарства траје већ три године, да је усељено више од 3.000 кућа на селу, а да је више од 12.000 нашло свој нови дом и велики број деце у више од сто општина широм Србије.

"То су биле празне куће и сада су претворене у домове. Једна Куршумлија има 12.000 становника, Црна Трава 1.200. То је десет Црних Трава једна до друге", указује министар.

Наглашава да се с тим програмом решавају три кључне ствари: популационо питање, економско и безбедносно.

Истиче да се муњевито мења демографска слика, наводећи да је у Бачком Петровом Селу додељена 181 кућа.

Интересовање је велико за Бачку и Војводину, јер је ту уређена инфраструктура. Међутим, изненађујући су примери и око Димитровграда, Пирота.

"Село Жељуша, 14 кућа, а осам кућа у једној улици. И сад школа, која је била пред затварањем, наједном добија нове ђаке. Имамо чак и у Бујановцу, и у Медвеђи. У Краљеву се налазе највеће куће. Интересантно, са највећом окућницом село Дедевци, скоро два хектара", наводи Кркобабић.

Посебно наглашава да ће се у наредном периоду стимулисати и запошљавање лекара у тим срединама.

Услови за добијање куће на селу

Објашњава да је општи услов да се добије кућа на селу да је заинтересована особа држављанин Србије, не старија од 45 година. Сама проналази кућу, а локална самоуправа процењује вредност.

"Да има добру вољу, добру жељу да живи на селу, нађе адекватну кућу и онда се пријави, тако добија. Значи, нема чекања, нема преко реда, свако може да се провери. Кључно је питање, хоће ли бити пара за све", каже министар.

Наглашава да колико год буде интересовања младих људи, толико ће бити и новца.

"Комисије перманентно заседају, а већ идуће седмице је следећа комисија. Папирологија је такође поједностављена и цео поступак до новог дома је месец до месец и по дана, не више", тврди Кркобабић

Поручује да млади слободно конкуришу и да траже куће.

"Ја мислим – обилазим их, срећем их – да су то ипак срећни људи", закључује министар Кркобабић.

субота, 20. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару