Читај ми!

Сунце избегава ко може, али ради ко мора

Због великих врућина, и данас се живело и радило у "црвеном режиму", а да ли су се поштовали савети лекара и препоруке за рад на отвореном.

Топлотни талас је на врхунцу. У Ћуприји измерен 41 степен, у Београду у 16 часова 40 степени. Стручњаци упозорили на опасност од топлотног удара. 

Упркос високим температурама, у пољу, на њиви, на грађевини, у пекари, на улици, радови не смеју да стану.

Пекар Албин Колашинац из Новог Пазара каже да је у пекари 60 степени, али да ће и то проћи.

"Некад устанемо и у пет ујутру да не би брали по сунцу, па док развеземо, враћамо се кући увече око 10 или 11, значи цео дан", каже Јордан Маринковић из Банатског Брестовца.

На врелом асфалту, саобраћајна полиција, брине о безбедности свих учеснка – саветују одмор свака два сата.

Од 15. јуна до данас кроз Србију је прошло више од два милиона возила у транзиту. Очекује се око осам милиона до средине септембра. Мање је саобраћајних несрећа, мање је и погинулих и повређених.

"Јако је тешко радити у овим условима, али припадници МУП-а и саобраћајне полиције показују да су спремни за ове услове и да могу све задатке који су стављени испред њих да извршавају и у овим временским условима и да им је безбедност саобраћаја и безбедност уопште приоритет у раду", каже Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Из Инспекције рада понављају да послодавци треба да поштују препоруке за рад у екстремним условима на отвореном.

У 615 контрола пре неколико дана инспекција је код 1.900 запослених открила 160 особа које су радиле на црно, управо ти запослени буду повређени јер су незаштићени.

"Оно што је најчешће утврђено кад је рад на отвореном то је да послодавци актом о процени ризика нису утврдили ризике по здравље запослених, такође самим тим нису утврдили ни начин ни мере за њихово отклањање", рекла је Маја Илић, инспекторка за рад.

Пад температуре за неколико степени, најављују из РХМЗ већ од среде. Пријатније, али и даље топло време – од петка.

"У петак, у северним и западним крајевима мањи пад температуре 3 до 5 степени, у суботу и недељу и у осталим крајевима, уз локалне пљускове и грмљавину донеће освежење. Наредне седмице максимална температура између 30 и 32 степена и нешто пријатније топло време", каже Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода.

Високе температуре донеле су низ проблема, отежано снабдевање пијаћом водом, већу потрошњу електричне енергије, повећан ризик од пожара.

Настављају се и тропске ноћи а лекари и даље саветују лагану одећу, редовне терапије, доста течности и избегавање сунца од 10 до 16 часова.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару