Читај ми!

Ђаци неће у зидаре, тесаре, столаре иако је зарада велика – како их мотивисати

Прво смо приметили да нам недостају лекари и медицинске сестре, онда је мањак возача аутобуса постао очигледан. Потрага за зидарима и мајсторима различитих профила скоро да је постала немогућа мисија. А недостају нам и бравари, ауто-електричари, месари, трговци, конобари, кувари, посластичари, обућари, кројачи. Недостатак радне снаге у појединим професијама је толики да је неопходно да се направи стручна анализа, али и озбиљан план.

За грађевинског оператера хтела би да се школују само три ученика. Иако им је посао загарантован, Грађевинска школа у Београду већ неколико година не може да упише одељење које образује зидаре, армираче и тесаре.

Директор те школе Раде Зејак се нада да ће им се у другом уписном року пријавити још неколико ђака, како би поново заживео тај смер.

“Јесте тај рад напоран, али може се рећи да су зараде последњих година енормно скочиле за ову врсту профила. Тако да они који би се одлучили да раде на тим пословима, њихове зараде би ишле преко 1.500 евра за почетнике, а преко 2.000 евра већ са неким радним искуством“, каже директор Грађевинске школе.

И у Техничкој школи “Дрво арт“ на Дорћолу муче муку са једним смером. Тренутно дванаесторо ученика жели у столаре, а потребно је 15 да се формира одељење.

“Ја верујем да ће то одељење свакако бити формирано зато што већ имамо позиве заинтересованих родитеља и ученика и такође ту је и други круг. Имамо и позиве ученика који су се у току првог разреда школовали у неким другим школама“, истакла је директорка Техничке школе "Дрво арт" Зорица Ђоковић.

Мотивација кроз дуално образовање и стипендије

Недостају нам и бравари, ауто-електричари, месари, трговци, конобари, кувари, посластичари, обућари, индустријски и модни кројачи.

У Привредној комори кажу да су у сарадњи са Канцеларијом за дуално образовање и Националном службом за запошљавање направили листу дефицитарних образовних профила са циљем да мотивишу младе да се определе за школовање за те образоване профиле.

Да би младе мотивисала да се више баве овим пословима, Влада Републике Србије је прошле године усвојила уредбу о подршци дуалном образовању и учењу кроз рад.

“Привреда је изразила жељу колико јој ученика треба, односно колико је спремна да прими на рад код себе и за ученике који буду одабрани то ће се десити већ у септембру наредне школске године. Школе ће достављати њихове податке након што се направе уговори између компанија, школе и родитеља тих ученика и ти ученици ће добијати стипендију за све три године школовања, девет месеци годишње“, рекла је директорка Техничке школе "Дрво арт" Зорица Ђоковић.

Привредна комора Србије и Национална служба за запошљавање тренутно припремају обједињену листу потреба послодаваца за наредних пет година.

Један од разлога прављања листе је и Експо 2027. који већ сада има потребу за радницима у области грађевинарства, а тражиће се и угоститељи, хотелијери...

понедељак, 05. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару