Читај ми!

Зашто је важно имати копију пасоша на летовању

Ако вам неко украде путне исправе на летовању, путни лист за повратак у земљу брже се може извадити ако код себе имате копију пасоша и две фотографије. Милан Вукосављевић из Министарства спољних послова каже да увек препоручују да се пасош не носи на плажу, већ копија. Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција Јута пак саветује да ако се борави у апартманском смештају да се доплати за сеф.

Пре поласка на летовање, грађани на сајту Министарства спољних послова могу да се информишу каква је здравствена и безбедносна ситуација у земљи у коју путују, могу ли тамо да користе наше платне картице и које, шта им је потребно од докумената ако воде кућног љубимца.

Директно на сајту амбасада и конзулата требало би да су истакнути и телефони за хитне ситуације које грађани могу да позову ако западну у проблем у иностарнству, а постоје и дежурни телефони Министарства спољних послова.

Грађани се јављају због саобраћајних незгода, здравствених проблема, хапшења, када се нађу у летовалишту погођеном поплавама или пожарима, а најчешће траже помоћ када су им украдени документа и новац.

Путни лист за повратак у земљу брже се може извадити ако код себе имате копију пасоша и две фотографије.

Милан Вукосављевић изјавио је за РТС да увек препоручују да се пасош не носи на плажу, те да треба да направимо копију коју носимо са собом или да имамо слику пасоша и личне карте у телефону.

"Прва ствар коју треба да урадите је да се обратити локалној полицији, како би добили полицијски записник о губитку докмента,  а затим да се обратите нашем дипломатско-конзуларном представништву, амбасади или конзулату који је најближи", каже Вукосављевић.

Према његовим речима, путни лист се добија одмах ако имате полицијски записник, две фотографије формата за пасош и документ за идентификацију, попут личне карта или њене копије или пасоша.

"Ако је све изгубљено или украдено, увек се може проверити идентитет преко МУП-а", навео је Вукосављевић.

"Доплатите сефове"

Александар Сеничић из Јуте саветује грађане који путују преко туристичких агенција и смештени су у апартманима, где најчешће и долази до крађа докумената и осталих вредности, да треба да доплате за сефове.

"У депозит боксове, односно сефове могу да оставе пасош, кључеве аутомобила и остатак новца који им не треба сваки дан", поручује Сеничић.

С друге стране, како је навео, када дође до тако непријатне ситуације, имају сву подршку представника туристичке агенције који је, по правилу од момента када дође на ту дестинацију, у контакту са дипломатско-конзуларним представништвом.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару