Милош добио ново срце - једног дана жели да упозна породицу донора

Једно "да" у недељи за нама продужило је четири живота - урађене су трансплантације бубрега, јетре и прва трансплантација срца у овој години.

Екипа РТС-а обишла је Милоша који је добио ново срце и забележила операцију срчаног срчаног залистка - без реза.

"Породицу донора бих желео да упознам једног дана, кад све ово прође, а пробудио бих свест људима да треба да донирају, јер тако спасавају туђе животе“, рекао је двадесеттрогодишњи Милош Митровић из Пожаревца.

Милош ће крајем октобра напунити 24 године. Након 15 година болести дочекао је је једини лек. Ново срце добио је у ноћи између понедељка и уторка.

Каже да је био у шоку када му је речено да постоји могућност да буде урађена трансплантација.

"Будан је екстубиран, прича, једе, осећа се добро и ја се надам да ће то тако и да остане. Више од 50 људи чека трансплантацију срца у нашој земљи“, рекао је проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Педесет година је старији пацијент кога су такође у Ургентном центру спасили наши кардиохирурзи уз помоћ једног од највећих светских стручњака. Поправили су му срчани залистак без отварања грудног коша.

"Ендоскопска хирургија је будућност. Правимо три мале рупе обично са десне стране груди. То радимо не из естетских разлога већ зато што можемо боље да помогнемо пацијенту. Све гледамо на монитору, а камера је у грудима пацијента. Опоравак је бржи“, каже проф. др Антониос Питсис са Интербалкан медицинског центара у Солуну.

"Хрургија срчаних залистака потпуно ендоскопском методом, без реза, је привилегија која може да буде урађена у свега неколико европских центара, један од тих центара је и Центар у Солуну, одакле нам долази професор Питсис, а све са идејом да на крају Клиника за кардиохирургију УКЦС постане регионални центар за ендоскопску хирургију срчаних залистака“, каже др Путник.

Данас уз подршку старијих и искуснијих, у будућности ову процедуру обављаће млађе генерације.

"Ја сам један од 10 хирурга из 40 земаља широм света, који су прошле године добили прилику за усавршавањем из ендоскопске и роботске кардиохирургије“, наводи др Емилија Петровић, кардиоиохирур са Клиника за кардиохирургију УКЦС.

"Ово је веома значајно за нас имати јендог од најбољих хирурга у овој области на свету са нама у сали који жели да нас едукује, то је важно и за пацијенте и за нас“, напомиње кардиохирург Милош Матковић.

У Клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије од почетка године урадили су више од 700 операција, а болести срца и крвних судова су и најчешћа и обољења која однесу и највише живота.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару