Читај ми!

Вучевић младим талентима: Након студирања и усавршавања вратите се у Србију то ће највећа медаља за нашу земљу

Председник Владе Србије Милош Вучевић организово је пријем за ученике који су освојили медаље на међународним такмичењима, а поводом одласка на предстојеће олимпијаде из математике, физике и хемије. Поручио је да је Србија поносна на своје младе таленте, као и да нема успеха без подршке породице. Пожелевши им успеха на даљим такмичењима, Вучевић је рекао и то да где год даље студирали или се усавршавали, да се врате у Србију, јер ће то бити златна медаља за Србију, највећа.

Ученицима, који су обучени у мајице са ознаком Србије, Милош Вучевић је честитао на свим успесима и поручио да су остварили феноменалне резултате.

"Желимо да вас охрабримо и да вам пожелимо срећу на свим такмичењима који вас чекају у Европским и међународним светским олимпијадама - у физици, хемији и математици, у Азербејџану, у Ирану, Саудијској Арабији и у Уједињеном Краљевству", рекао је он.

Вучевић им је пожелео успех у даљем раду, школовању, одрастању и дружењу.

"Професорима желим да имају добре услове за рад, да им се поправио материјални положај, да се решавају они инфраструктурни задаци и очекивања које треба да буду урађено", казао је он и додао да су на ту тему већ и разговарали са директорком Математичке гимназије.

Према његовим речима, нема успеха без подршке породице и поручио ученицима да је она камен темељац који су потом даље надоградили њихови професори и учитељи са којима раде и уче.

"Нема овог успеха без подршке породице, тако да ви поштовани ученици знате да су вам родитељи, мајке и очеви, браће и сестре били онај камен темељац који су после надогардили ваши професори, учитељи са којима радите и учите, верујем на неки начин и одрастате", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да му је драго што ученици иду униформисани на пут.

"Андреј Дробњаковић ми је рекао да ученици, ђаци, тимови, професори из других држава долазе обучени са обележјима своје државе. Мислим да ми не треба се стидимо ни своје државе, ни своје заставе, грба или свог писма. И верујем да ћете на најбољи начин проносити славу и обавезе, али свакако и вас лично, ваше школе и ваших професора", рекао је он.

Вучевић је на крају поручио да где год даље студирали или се усавршавали, да се врате у Србију.

"То ће бити златна медаља за Србију, највећа. За ваш останак у Србији. Све остало је много битно, али ово је убедљиво најважније", закључио је Вучевић.

Дробњаковић: Такмичења прилика да искажемо љубав према науци

Ученик Математичке гимназије Андреј Дробњаковић, који је на међународној "Стемко" Олимпијади у Сингапуру проглашен апсолутним победником такмичења и Србији донео пет златних медаља, рекао је да ученицима ова такмичења много значе и да су она прилика да искажу љубав према науци такмичећи се против најбољих из целог света.

Наводи да је поносан што је члан тима, као и да се нада да ћу оправдати поверење које му је поверено.

"Члан сам тима Србије на Европској физичкој олимпијади и Међународној физичкој очомпијади која ећ се одржати у току друге половине јула, европска ће се одржати у Грузији, а Међународни ће бити у Ирану. Ја не волим да имам конкретно очекивања, волим да имам наде, јер ако имамо наде не можемо да се разочарамо, можемо само да се изненадимо", наводи Дробњаковић.

Према његовим речима, ученици дугују захвалност породици, пријатељима, професорима, школама, али и држави што је увек била уз њих и што је препознала њихов рад и талент.

"С тога захвалио бих се председнику Владе што је и данас препознао важност наших успеха, како до садашњих, тако и будућих. Овај догађај је подршка за све будуће такмичаре на Међународним олимпијадама и подршка науци и образовању", додао је он.

Дробњаковић је додао да је свако од њих сањао да једнога дана Србију представља на најбољи могући начин и додао да из тог разлога свакоме од њих јесте циљ да својим знањем допринесе науци и нашој држави како би јој се, како је рекао, одужили за све што им је пружила.

Шебез: Жеља ми је да овог пута освојим сребрну медаљу

Ученик Стефан Шебез рекао је да ове године учествује на Међународној математичкој олимпијади, као и прошле године када је освојио бронзану медаљу.

"Ове године волео бих да освојим сребрну медаљу. Путујемо у Уједињено Краљевство од 14. до 22. јула на такмичење", напоменуо је Шебез.

Голубовић: Имам велика очекивања

Филип Голубовић из Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша прошао је на Међународном такмичењу из физике које се одржава у Ирану од 21. до 29. јула.

Он иде и на Европску олимпијаду из физике у Грузији која се одржава од 15. до 19. јула.

"Имам велика очекивања, сваки дан вежбам, тако да се надам за најбољем", истакао је Голубовић.

Катић ученицима: Ваш успех је импресиван али су пред вама нови изазови

Директорка Математичке гимназије Мирјана Катић рекла је да је живот посветила томе да ради са најталентованијом децом за природне науке у Србији.

"Успех који вас је довео до тога да представљате своју земљу на најпрестижнијим такмичењима је наравно ваш успех", рекла је она и додала да је то и успех у коме велики удео имају њихови родитељи, наставници, као и образовни систем Србије који је радио са њима.

Катићева је истакла да ученици треба да буду поносни што представљу Србију на најпрестижнијим светским такмичењима широм света.

"Успех који сте постигли у овој години је импресиван, али пред вама су нови изазови. Надам се и да ћете нас до краја ове године обрадовати са мноштвом медаља са најпрестижнијих такмичења", поручила је она.

Она је ученицима пожелела да наставе да развијају свој таленат и да буду вредни као и до сада.

Пријему су присуствовали и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, вође тимова и ученици.

петак, 26. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару