Зашто не треба да страхујемо од нуклеарних електрана, за РТС објашњава светски стручњак Ђурица Танкосић

Светски стручњак у области нуклеарне енергетике Ђурица Танкосић рекао је за РТС да јуче потписани Меморандум о коришћењу нуклеарне енергије представља први корак у процесу који траје 14 година, колико је потребно да се нуклеарна електрана пусти у погон. Поручује да је то најбезбеднији извор енергије и појашњава да се приликом пројектовања нуклеарних електрана узимају у обзир природне појаве, али и напад оружјем, као и мало вероватни догађаји, попут удара великог авиона

Пет министарстава и 20 факултета, института и енергетских предузећа потписало је јуче "Меморандум у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији”.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић поручује - Меморандум им је ветар у леђа да се повежу, стекну искуство и обезбеде кадар како бисмо у будућности могли да развијамо нуклеарни програм и размишљамо о увођењу нуклеарне енергије.

Светски стручњак у области нуклеарне енергетике Ђурица Танкосић рекао је за РТС да тај меморандум представља први корак у процес који траје 14 година, колико је потребно да се нуклеарна електрана пусти у погон.

Иако Србија нема нуклеарну електрану, она је шездесетих, седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века била једна од напреднијих држава када је реч о нуклеарној енергетици.

Танкосић истиче да су још осамдесетих година урађени параметри потребни за спровођење пројекта израдње нуклеарне електране.

"Треба дорадити те ствари. Људи који су на њима радили су мојих година, потребни су нам нови кадрови, а они ће доћи када им се покаже перспектива да ће тај програм заиста проћи", рекао је Танкосић додајући да је за то потребно и да медији правилно обрађују ову тему.

Нуклеарке – најсигурнији извор енергије

Танкосић је пројектовао, градио и пуштао у погон безмало 30 нуклеарки широм света и напомиње да нема разлога за страх од нуклеарних електрана, али да свакако треба бити опрезан.

"Нуклеарне електране нису опасне и сви параметри показују да су оне најсигурнији извор енергије, укључујући и ветар и Сунце", рекао је Танкосић.

Истиче да се приликом пројектовања нуклеарних електрана узимају у обзир природне појаве, напад оружјем, као и мало вероватни догађаји, попут удара великог авиона.

Има ли разлога за страх од нуклеарног отпада

Светски стручњак из области нуклеарне енергије појашњава и да нема разлога за забринутост када је реч о нуклеарном отпаду, као и да је хемијски отпад много опаснији.

"Радиоактивни отпад нестаје и трансформише се у стабилне елементе који нису опасни", рекао је Танкосић додајући да се он држи у нуклеарним електранама.

Сматра да ће нуклеарна енергија у будућности, а нарочито у Европи, имати значајнију улогу.

Цело гостовање Ђурице Танкосића погледајте у видеу на почетку текста

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи