Окановић: Врућине на возача утичу као алкохол, дан аранжмана није битнији од живота

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја изјавио је за РТС да је сваки одлазак на пут ризичан, уколико улазимо у ризично претицања и не одмарамо се. Све што имате у животу возите – и вашу супругу и децу, а ако погрешите може скупо да вас кошта. Није битно да ли ће пропасти дан аранжмана, ништа није битније од безбедности и живота, истиче Окановић. Упозорава да врућине на возаче утичу као да су конзумирали алкохол.

Шпиц летње туристичке сезоне, по правилу, доноси велике гужве на граничним прелазима, али и путевима. Велики број наших људи креће ка туристичким центрима у Србији и иностранству, а на путевима је и велики број Турака који из Западне Европе иду на одмор у своју земљу. Најопаснији су на друмовима, јер често возе и по 10 сати без одмора.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, саветује возаче да на ауто-путу зауставе возило ван зауставне траке ако морају да стану.

"Сетите се Турака који возе 15 сати без одмора. Најуморнији су на нашим путевима. Ако станете на ауто-путу. сви сапутници би требало да изађу ван коловоза", каже Окановић.

Напомиње да постоје уређаји који прате колико су дуго возачи за воланом, као и да ми можемо да им обезбедимо одмаралишта.

Говорећи о критичним тачкама, Окановић каже да Ибарска магистрала није оптерећена као раније ,па је самим тим и безбеднија.

"Сваки пут је ризичан, ако улазимо у ризично претицања и не одмарамо се. Све што имате возите – вашу супругу, децу, ако погрешите може скупо да вас кошта. Није битно да ли ће пропасти дан аранжмана, ништа није битније од безбедности и живота", каже Окановић.

Одмор на свака два сата

Окановић је истакао је да лекари саветују да се возачи на свака два сата одмарају, јер ако су уморни могу бити само уморнији у даљој вожњи.

"Високе температуре на возача утичу као алкохол. Савет је да пратите саобраћај, битно је да се фокусирате на саобраћај", каже Окановић.

Напоменуо је да појачане контроле полиције и због фестивала и апеловао на оне који посећују фестивале да нађу алтернативу да се безбедно врате кућу ако су конзумирали алкохол.

"Полиција је распоређена, тако да не можете да уђете у саобраћај ако сте под дејством алкохоила. Најбоље за вас је да вас заустави полиција, а не бандера или камион", рекао је Окановић. 

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару