Како да вам одмор не пропадне због лажне резервације, преверанти се служе и вештачком интелигенцијом

Због вештачке интелигенције за последњих годину и по дана број превара у резервацији туристичких аранжмана скоро је удвостручен. Да одмор не би пресео и цех на крају био много већи треба бити обазрив пре давања података и онлајн плаћања. Помоћница министра туризма Дуња Ђенић каже за РТС да је нашим грађанима примамљива ниска цена аранжмана, а иза тога може да се крије превара.

На Букингу, једној од најпопуларнијих онлајн платформи за изнајмљивање смештаја, све више је оних који нуде непостојеће или туђе апармане.

Александар Сеничић, директор Јуте каже да је вештачка интелигенција сада направила алат који је врло сличан ономе што раде власници објеката.

"Дакле, постављају се сви они елементи, параметри које постављају власници објеката. Код букинга, иначе, немамо плаћање унапред, најчешће, али плаћамо неки аванс или се блокирају средства на картици и онда долази до преваре. Скине се одређени део новца, а објекат заиста не постоји, или није у власништву и власници не знају да су путници букирали тај објекат, или се тај објекат једноставно уопште и не издаје", објашњава Сеничић.

Помоћу вештачке интелгенције, сајбер криминалнци праве лажне фотографије и снимке смештаја који углавном делују аутентично, због чега је тешко утврдити да ли заиста постоје.

Да ли ви резервишете путовање преко интернета? Док поједини анкетирани грађани "не верују толико интернету", други користе букинге, где су "супер рецензије“.

Дешава се да сајбер криминалци хакују сајт хотела, или апармана.

Лука Милинковић, стручњак за информациону безбедност напомиње да се дешава да се убаце у комуникацију пре букинга и да вам кажу - потребно је да платите тај смештај који сте резервисали раније зато што је попуњен капацитет, или се изменила политика пословања.

"Једноставно укажу на неки разлог да би вас намамили да платите раније. Ви сад добијете поруку, они једноставно управљају налогом тог хотела, онда вам делује као да је све легитимно. Дешава се да људи који су приметили, да су контактирали, да им врло често одговори хотел или букинг, да се ради о мејлу који треба да занемаре, да они то нису послали”, истиче Милинковић. 

Ако вам се учини да је понуда на сајту сумњива, контактирајте власнике смештаја.

Уколико сте преварени, учините исто то. Обратите се и банци и Одељењу МУП-у за високотехнолошки криминал.

Стручњаци тврде да у таквим ситуацијама грађани ретко поврате новац, јер иза преваре стоје странци.

Дуња Ђенић: Туристима примамљива ниска цена

Помоћница министра туризма Дуња Ђенић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да је проблематика у томе што је нашим грађанима и туристима који желе да отпутују примамљива јако повољна и ниска цена.

"Та ниска цена врло често буде нереална, а то за грађане представља у суштини једини услов и разлог за одабир одређеног смештаја. Иза тога може да се крије озбиљна превара“, рекла је Ђенићева, додајући да је надлежност туристичке инспекције и Министарства туризма у том случају "немогућа“.

Ми не можемо решити такве случајеве, немамо надлежност за контролу таквих случајева и оваквих преварних радњи и када говоримо и о платформама, ту су и локалне платформе где се оглашавају смештаји, додаје помоћница министра туризма.

Суштина приче је, аккао наводи, да се на тим мрежама оглашавају и смештаји који не постоје, као и они који нису регистровани.

"Највећа одговорност је на самим путницима. Морају да буду свесни ситуације и опасности у које се упуштају када остављају своје личне податке", каже Ђенићева.

Према њеним речима, људи због цене која им је повољна пристају да новац повере лицима која нису ни срели.

"Позивамо грађане да нам се са сваком недоумицом обрате за савет, да провере да ли је смештај регистрован, да ли је евидентиран у централном информационом систему Министарства туризма, када говримо о смештају који се изнајмљује и услуге које се пружају на територији наше земље", напомиње Ђенићева.

Што се тиче организација путовања у иностранству – нисмо надлежни да говоримо грађанима шта да одаберу, али треба да буде преко туристичких агенција јер су тада у много већој мери заштићени ка путници, дала је савет.

Говорећи о виртуелним агенцијама, каже да туристичка инспекција врши контролу над одређеним друштвеним мрежама и профилима.

"Ако је страница регистрована у Србији, са доменима РС уз помоћ тржишне инспклекције у сарадњи са МУП-ом можемо доћи до одређеног физичког лица које стоји иза тога као администратор. Ако је страница са страним доменом, руке су нам везане", закључила је Ђенићева.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару