Расписан позив за санацију објеката локалне самоуправе, крајем јуна и за стамбене објекте

Министарство рударства и енергетике је расписало јавни позив за локалне самоуправе како би енергетски санирали своје објекте. Конкурс траје до 8. јула, а од краја јуна биће добрих вести и за оне који желе да обнове стамбене објекте.

Зграда Завода за унапређење образовања и васпитања добиће нови изглед. Радове финансира Европска унија, а енергетска санација помоћи ће да годишње уштеде и до 10.000 евра, што значи плаћање енергије по утрошку и заштита животне средине. Осим Завода, биће сређено више од 20 јавних објеката у граду: минстарства, управе, агенције и институти.

"Енергетска санација пре свега је битна за објекте који су грађени пре него што је усвојен нови правилник о енергетској ефикасности, а то је било у септембру 2012. године", каже ванредни професор на Грађевинском факултету Станко Ћорић.

План Европске уније је да се до 2030. смањи потрошња енергије и емисија гасова на животну средину. У томе ће помоћи и Министарство рударства и енергетике које је расписало јавни позив за локалне самоуправе како би енергетски санирали своје објекте.

Конкурс траје до 8. јула. Прописани су услови за пријаву, а локалне самоуправе предложиће зграде за поправку. Комисија у Министарству одабраће пројекте.

"Основни циљ јесте да се смањи потрошња енергије у тим објектима, а самим тим ће се побољшати услови за рад запослених, а када то кажемо мислимо на замену врата, прозора, крова, фасаде, уградње термо вентила, замена осветљења", објашњава помоћница министарке рударства и енергетике за енергетску ефикасност Маја Вукадиновић.

Елаборат ефикасности пре пројекта санације

Професор Ћорић каже да при санацији прво треба да се уради енергетски преглед зграде, елаборат ефикасности, да се види где су највећи губици и у складу са тим ради пројекат санације.

"Код јавних објеката је лакше то урадити јер се финансирање лакше реши јер код стамбених сви станари морају да се сложе са тим", наводи Ћорић.

Из градског Секретаријата за енергетику су нам потврдили да ће се пријавити за пројекат Министарства.

Из буџета државе обезбеђено је 800 милиона динара, двоструко више него раније. Прича о енерегтској санацији зграда у Србији почела је после 2000. године. Тада су реновиране многе болнице, школе и општине, кажу упућени.

Многе јавне установе су под заштитом, па енергетска санација ни папиролошки ни грађевински није једноставан задатак.

"Након што се објави одлука, закључује се уговор, то је основ за пренос финансијских средстава и писани захтев јединице локалне самоуправе. Обавеза је подносиоца пријаве да распише тендер за одабир извођача радова у складу са условима јавног позива", истиче Маја Вукадиновић.

Министарство рударства и енергетике је претходних година енергетски реконструисало 165 објеката и издвојило 3,6 милијарди динара.

За акутелан конкурс локалне самоуправе могу да добију највише 30 милиона динара, а оне неразвијене и нешто више новца.

Већ од краја јуна и локалне самоуправе расписаће јавни позив за субвенције енергетске санације стамбених објеката, а грађани ће моћи да конкуришу у својој општини.

субота, 29. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару