Читај ми!

Полиција за викенд одузела пет аутомобила – мења ли оштрија казнена политика возаче

Саобраћајна полиција је током прве недеље контроле казнила 147 возача електричних тротинета. Прошлог викенда, полиција је привремено одузела још пет возила од возача са тежим прекршајима. Од почетка примене те мере одузета су чак 162 возила.

За само недељу дана, на путевима је ухваћено више од 1.700 пијаних и 70 дрогираних возача. Полиција упозорава да је све више оних који угрожавају сопствени и живот других учесника у саобраћају. Не помажу ни репресивне, ни превентивне мере.

"Сматрам да је то заиста превише и да нико нема право да угрожава и друге учеснике који су у саобраћају, наравно и себе, тако што ће сести за волан ако је конзумирао алкохол или психоактивне супстанце", рекао је мајор полиције Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Из Прекршајног суда у Београду кажу да оштрија казнена политика не мења возача и да онај ко не поштује саобраћајне прописе, не поштује ни судске одлуке.

"Ми смо, чини ми се, можда исхитрено донели пре неколико година одлуку да малолетницима дамо могућност да управљају возилима. Сада нас та одлука стиже и последице такве одлуке су да су најмлађи возачи ти који највише страдају или угрожавају животе других", указује председница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић.

Када се возачу одузме један аутомобил, он набави нови

Средином фебруара полиција је почела привремено да одузима аутомобиле, који су доказ до окончања поступка пред судом, а поступак може да траје два, три, шест месеци па и до две године. Једно возило је трајно одузето.

"Ви возача који је склон насилничкој вожње не можете променити тиме што ћете му одузети возило. Он ће сваки пут набавити или узети од неког другог, неко друго можда јефтиније возило и направити још тежи прекршај него што је чинио раније", каже Оливера Ристановић.

Мајор полиције Александар Раденковић рекао је да се та мера не односи на просечног учесника у саобраћају, већ на оне који су најнеодговорнији и који на тај начин угрожавају пре свега друге учеснике у саобраћају и себе.

"Имамо више од једног одузетог возила када смо почели са применом ове мере у фебруару, што заиста није добро и захтева неку већу анализу. Репресија овде неће дати резултат какав очекујемо, будући да смо имали возача од којих је три пута одузето возило, што је потпуно необјашњиво", рекао је Раденковић.

Током прошле недеље откривено је 147 прекршаја возача електричног тротинета. Највише је оних који нису носили бициклистичку кацигу, 52 возача нису имали обавезну налепницу, а 26 возача није носило прслук.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару