Читај ми!

САНУ: Београдски сајам да се прогласи за споменик културе, комплекс Генералштаба за културно добро

Српска академија наука и уметности предлаже и сматра неопходним да се комплекс Београдског сајма прогласи за споменик културе, а Генералштаба и Министарства одбране категорише у статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију, саопштио Извршни одбор САНУ. Истиче да брига о овом комплексу није само питање архитектуре, него и питање самопоштовања, етичких принципа и норми, коначно односа према сопственој историји, јер је то тачка посебног сећања.

САНУ се од свог оснивања залаже за очување највиших научних и уметничких вредности, унапређење језика и културног идентитета у свим сферама науке и уметности, као и за очување и заштиту дела, достигнућа и легата својих чланова, а и ту сферу културног идентитета спада и идентитет градова, а њих чине људи и грађевине, наводи се у саопштењу САНУ.

"Идентитет Београда чини јединствени дух људи који у њему живе, као и сам град са својим изузетним положајем на две реке, својом топографијом и слојевитошћу, својим улицама и грађевинама", наводи се у саопштењу.

Истиче се да "као и сви градови на свету, и Београд има своје репере који су препознатљиви, а које чине појединачни објекти или урбане целине склопова објеката са амбијентом који заједно стварају и додаје да такви објекти и урбане целине чине уметнички и културолошки идентитет тих градова".

"Културолошки идентитет Београда посебне архитектонско урбанистичке вредности чине и комплекс Генералштаба и Министарства одбране, као и комплекс Београдског сајма са свим постојећим објектима у оквиру тих комплекса", наводи САНУ.

Подсећава да су аутори тих објеката и комплекса били и чланови САНУ, архитекта Никола Добровић (Генералштаб и Министарство одбране), те архитекта Милорад Пантовић, инжењери Брако Жежељ и  Милан Крстић (Београдски сајам), и та остварења представљају и њихове легате за будуће генерације.

"О уметничкој и културолошкој вредности и значају тих целина најбоље говори податак да су појединачно или у целини били или јесу у режиму заштите као споменици културе", каже се у саопштењу.

САНУ наглашава да "најављено рушење и радикалне промене намене комплекса Београдског сајма и комплекса Генералштаба и Министарства одбране значиће и ненадокнадив губитак изразито вредног и значајног дела културолошког идентитета Београда". 

Предлози САНУ

САНУ, као највиша научна и културна установа у Србији, а у пуном сагласју са ставовима стручне јавности јасно изреченим на Форуму одржаном 23. априла, апелује, предлаже и сматра неопходним да је потребно доношење нове одлуке, која садржи и материјално одговара првобитном решењу Владе (бр. 633-5959/2008 од 15.1.2009. године) о проглашењу комплекса Београдског сајма за споменик културе, а која би утврдила мере заштите за хале 1, 2, и 3 са комплетним приступним ансамблом, као и за читав простор Београдског сајма.

САНУ сматра и да треба да се за цео комплекс Београдског сајма изради и усвоји урбанистички План детаљне регулације и да се на основу елемента Плана детаљне регулације распише међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову, уређење и унапређено решење комплекса и простора Београдског сајма, као и да се комплекс Генералштаба и Министарства одбране категорише у статус културног добра од изузетног значаја за Србију.

У саопштењу САНУ предлаже и да се, такође, на основу утврђених мера заштите, распише међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову, уређење и унапређено решење целокупног комплекса и простора Генералштаба и Министарства одбране.

"САНУ сматра да брига о овом комплексу није само питање архитектуре, него и питање самопоштовања, етичких принципа и норми – коначно односа према сопственој историји, јер је то тачка посебног сећања. Због свега напред реченог нужно је да тај простор буде достојно обележен са посебном бригом, сећањем и пијететом"; закључује се у саопштењу.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару