Чаушић за РТС: Ватрица се на температури од 40 степени претвори за трен ока у праву катастрофу

У сусрет најављеним високим дневним температурама, из сектора за ванредне ситуације стиже апел грађанима да не пале ватру напољу. Најављују појачану контролу на терену. Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић каже за РТС да су готово сви страдали - управо они који су пожаре изазвали.

Од почетка године у односу на исти период 2023. више од 50 одсто више пожара - готово 12.000, највише на отвореном простору. 

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да је тај сектор 1. јануара до 15. јуна имао 16.467 интервенција, што је повећање за 44 одсто у односу на исти период прошле године.

Начелник сектора каже да када су у питању пожари, ситуација је још драматичнија.

"Укупан број пожара у овом периоду је 11.988 и ту је повећање за 50 одсто у односу на прошлу годину. А тек је драматична ситуација са пожарима на отвореном, имамо повећање од 117 одсто. Оно што ме, упркос томе, радује јесте да заиста великим трудом и радом и организованошћу имамо смањење броја страдалих у пожарима на грађевинским објектима и пожарима на отвореном“, истиче Чаушић.

Изнео је податак да је ове године живот изгубило 35 људи, али у поређењу са прошлом годином када је то био број од 49 особа, то је значајно смањење.

"Имали смо већи број спасених људи, 50 људи је директно спасено. Сваки живот је битан и дајемо све од себе да ће у будућности да се настави тај тренд који је кренуо у задњих неколико година и да сваке године буде све мањи број страдалих“, напоменуо је Чаушић.

Апел грађанима да не пале стрњику

Уочи најављених температура које ће прећи 35 подеок и услова који омогућују да се све чешће појављују пожари на отвореном, из Сектора за ванредне ситуације апелују на грађане да не пале стрњику нити ватру близу шума.

Чаушић каже да је Закон о заштити од пожара јасан и да у члану 46. се прописује забрана ложења ватре у шуми, односно 200 метара од шуме и у члану 50 Закона о заштити пожара јасно се каже да је забрањено спаљивање стрњих усева, смећа и биљних остатака.

"Служба Сектора за ванредне ситуације је служба која у крајњој мери користи инструменте репресије, да излазимо и да пишемо прекршајне налоге и казне“, каже он.

Највљене су појачане контроле на терену наредних дана.

"Ми желимо да утичемо на свест наших грађана. Желимо да они знају да су у највећој опасности управо људи који пале ватру. Зато што ватрица, на температури од 35 или 40 степени, једноставно може врло брзо да пређе у праву катастрофу и највећи број страдалих или готово сви страдали су управо они који су те пожаре изазвали“, подвукао је Чаушић.

Тешко је на терену доказати ко је изазвао пожар

Чаушић каже да је тешко на терену доказати ко је изазвао пожар, али када се зна кривац, он мора да одговара и да сви они који се неодговорно понашају у крајњој линији плате казну.

Да би се ухватили сви неодговорни, каже, на терену би требало свакодневно да буде стотине хиљада инспектора како би могло да се испрати свако село, сваки засеок.

Кључна свест грађана

Прошле године су написана 283 прекршајна налога. Свест грађана је та која је кључна да заштите себе, своју имовину, имовину својих суседа и на крају крајева једна ватра може да угрози велики шумски комплекс, додаје Чаушић.

"Оно што Сектор за ванредне ситуације ради јесте да смо поставили један циљ, а то је да све пожаре на отвореном у задње две-три године гасимо и локализујемо у року од 24 сата. То је резултат којим мало која служба у Европи може да се похвали и ми радимо да заштитимо људске животе и њихову имовину и на крају крајева шумске комплексе који су од невероватне важности за нашу земљу“, рекао је Чаушић.

Потребно 9.000 ватрогасаца

Србији је потребно 9.000 ватрогасаца, тренутно их има око половине. Пре неки дан уприличен је пријем нових чланова.

"Ми смо сада у доброј ситуацији по броју ватрогасаца, сад их је 3.593 и још 300 наших младих колега који управо крећу на тај ватрогасно-спасилачки курс који траје четири месеца. Након тога они постоју, уколико успешно заврше тај курс, део ватрогасне породице", рекоа је Чаушић.

Добровољни ватрогасци

Чаушић каже да ћемо тешко достићи у неком наредном периоду седам, осам или девет хиљада људи колико нам је потребно.

Зато Сектор за ванредне ситуације, како наводи, јача добровољне ватрогасце, све више је интервенција добровољних ватрогасаца. Када су у питању добровољни ватрогасци, ту су људи различитих занимања.

"Ја сам поносан и на чињеницу да смо прошле године у објектима који подлежу нашем инспекцијском надзору од укупног броја пожара имали свега 0,97 одсто пожара и ниједног страдалог. То значи да су инспекције радиле добро свој посао у том смислу", закључио је Чаушић.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару