Читај ми!

Завршни испит - три дана тестирања, графитна, гумица и плава хемијска

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић рекао је за РТС да ће завршни испит у основним школама бити одржани 18. 19. и 20. јуна. Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 22. јуна, а коначни 25. јуна. Ученици који су из неког разлога спречени да у наредна три дана изађу на испит могу то учинити у другом августовском року.

Будући средњошколци сутра ће полагати тест из српског, односно матерњег језика, а затим следе тестови из математике и изабраног предмета. Рангирање за упис се врши на основу постигнутог успеха у VI, VII и VIII разреду, успеха на завршном испиту и успеху на такмичењима.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић наводи за РТС да ће првог дана, 18. јуна, ученици полагати тест из српског односно матерњег језика, другог дана математику и трећег, изабрани предмет.

"Ми ове године имамо 67.430 ученика и полазника функционалног основног образовања који ће изаћи, на завршени испит у јунском року", наводи Пашић.

Ученици који су из неког разлога спречени да изађу на завршни испит у јунском року могу то учинити у другом августовском року.

"Уколико неко из оправданих разлога није могао да изађе на завршни испит у наредна три дана, може то учинити у августовском року, тако да не мора нико да брине, важно да се заврши завршени испит", указује Пашић.

Максималан број бодова који ђаци могу да имају (не рачунајући екстра поене са такмичења) је 100. И то 60 на основу успеха који доносе из основних школа и 40 које могу да зараде на самом тродневном испиту.

Од пет понуђених изборних предмета убедљиво највише ученика одлучило се за географију, њих 41,3 одсто.

Шта се (не) носи на тестирање

Осмаци све тестове полажу у својим школама. Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији. Уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.

На полагање теста, током сва три дана, ђаци треба да понесу ђачку књижицу, идентификациону налепницу, графитну оловку (ако желе да прво напишу одговоре њом), гумицу и плаву хемијску оловку (признају се само одговори написани хемијском оловком).

Ученици не смеју да напуштају просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

"Значи имају довољно времена и да размисле. Да не журе. Да оно што је познато раде прво, да попуњавају графитном олоком. Након тога кад су 100 одсто сигурни да попуне хемијском", саветује гост Јутарњег програма.

Ђаци не треба да брину, има довољно места за све

Указује да ученици немају разлога за страх пред будући завршни испит јер има довољно места за све.

"Значи 10 одсто је више места него што има ученика. Друга ствар је да 85 одсто ученика упише једну од прве три своје жеље", наводи Пашић.

Са тестовима и начином полагања ученици су се већ упознали током пробе мале матуре која је одржана 22. и 23. марта.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени у суботу, 22. јуна.

"У суботу од 8 ујутру ће бити доступни резултати", навео је Пашић.

Ученици и њихови родитељи имају право на приговор који је могуће поднети непосредно у школи или електронским путем. 

"Након суботе одмах могу и провостепени приговори да се изврше електронски и непосредно у школи. У недељу ће бити другостепени приговори само за оне који су приступили провостепеном и нису задовољни одговором", указује Пашић.

Објављивање коначних резултата завршног испита биће 25. јуна, а расподела по средњим школама и образовним профилима 2. јула.

Цело гостовање Милана Пашића можете погледати у видеу на почетку текста.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару