Читај ми!

Гради се национални стадион у Сурчину – на јесен прве конструкције изнад земље

Првог маја почела је изградња националног фудбалског стадиона у Сурчину. Овај стадион имаће око 52.000 седишта, простираће се на 32 хектара и биће изграђен по свим стандардима Фифе и Уефе.

Екипа РТС-а обишла је градилиште на којем ће се налазити национални стадион. На терену су десетине машина.

"Тренутно се одвијају припремни радови на израдњи платоа за бушење шипова. Укупан број шипова које ће темљна конструкција имати је 2.500", истиче руководилац тима радника Милан Поповић.

Насипа се и део терена како би се издигао за два метра. Није захтеван посао, али дуго траје.

"Користи се исти онај принцип као на Новом Београду педесетих година. Значи, издиже се терен, а онда се ради фундирање објеката и зидање, то није компликовано, али, што се тиче количине и захвата, то је велики посао и потребно је време", указује Бобан Величковић из Грађевинске дирекције Србије.

Очекују да ће се рад интензивирати и да ће се радити у више смена.

"У овом тренутку је редован рад на изградњи стадиона, али очекујемо у скоријем периоду да ће се тај рад интензивирати и у више смена, па врло могуће да ћемо увести и ноћну смену", каже Милан Поповић.

Најтежи део поставка кровне конструкције

Ни раднике није лако наћи, па би ускоро требало да стигну нови из Кине. С насипањем терена, паралелно се ради и фундирање темеља. Када то буде завршено, следи можда и најзахтевнији део изградње, кажу надлежни.

"Онда креће тај горњи део конструкције стадиона, то је прилично захтевно и због габарита стадиона и због начина на који ће се то изводити јер је то висок  објекат, преко 50 метара чак, али ако ме питате шта је најкомпликованије, па то је сигурно кровна конструкција која је захтевна, челична, са специфичним обликом, са много захтева који морају да се испуне и у технолошком, рачунском и свако другом смислу ће бити највећи изазов", објашњава Бобан Величковић.

Рок за изградњу 2026. година

На јесен би грађани могли да виде прве конструкције изнад земље. Радови би требало да буду готови до краја 2026.

Стадион ће бити кружног облика, простираће се на 32 хектара, а капацитет је 52.000 гледалаца.

Око стадиона и на самом стадиону налазиће се кафићи, ресторани, продавнице, паркови и велики паркинг за 10.000 аутомобила.

Биће повезан саобраћајницама са ауто-путем, а планирано је да до њега иде и БГ воз.

Име стадиона ће тек бити одабрано, а грађани ће моћи да гласају.

Репрезентација ће сигурно играти овде, а можда и наши најбољи клубови. Врло вероватно је да ће национални стадион бити домаћин и најбољим европским клубовима јер је најављено да ће се овде, 2028. играти финале Лиге Европе, која је, по јачини, друго европско такмичење.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару