Читај ми!

Врање – мирно уточиште за Украјинце избегле од рата

Од почетка сукоба између Русије и Украјине, у Србију је ушло око 340.000 Украјинаца – подаци су Комесаријата за избеглице и миграције. Иако је већина била у транзиту, 56.000 људи је затражило привремено боравиште, а њих 49 борави у Врању где је, пре две године, отворен Центар за азил. Амбасадор Украјине Володимир Толкач захвалио је Србији на гостопримству и хуманитарној помоћи.

За разлику од већине становника Центра за азил у Врању који су ту готово две године, Илија Корнико је са мајком дошао пре шест месеци. Талентован је, жели да се бави музиком.

"Наставу и даље слушам преко интернета, али идем и у врањску Музичку школу. Овде свирам клавир и гитару, наступам у хору", каже Илија.

Његова мајка Ивана каже да им је жеља да Илија упише Уметнички факултет у Београду.

"Илија има 18 година и дошли смо у Србију јер хоћемо да он упише Уметнички факултет у Београду", рекла је Ивана.

Осећају се сигурно, желе да остану и раде. Поједини су нашли посао, деца иду у вртић и школу, обезбеђена им је здравствена заштита, интеграција.

"Верујем да није лако, јер су оставили своје домове, али сам такође уверен да су наше гостопримство, предусретљивост и солидарност помогли да се што пре интегришу у нашу локалну заједницу", истиче градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је да су Украјинци у Врању нашли мирно уточиште.

"Србија помаже Украјини. Наши држављани, углавном жене, девојке и деца, били су приморани да напусте своје домове због бруталне и неоправдане инвазије Руске Федерације на Украјину и нашли су мирно уточиште овде у Врању", рекао је Толкач.

Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, навела је да је подршка пружена и за 4.500 особа које су на приватним адресама.

"Комесаријат за избеглице и миграције је пружио помоћ и подршку за више од 4.500 лица која су се налазила на приватним адресама или се још увек налазе. И то у делу обезбеђивања пакета прве помоћи, што се тиче самих намирница", рекла је Станисављевићева.

У реконструкцију Центра за азил у Врању Европска унија уложила је око 660.000 евра. Од 2015. године, у погледу управљања миграцијама, ЕУ је Србији донирала 220 милиона евра.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара