Читај ми!

Сећања на настрадале - породица девојчице убијене у "Рибникару" основала Фондацију "Ангелина"

У Центру "Сава" обележен је почетак рада Фондације "Ангелина", основане у знак сећања на убијену девојчицу Ангелину Аћимовић, као и на све жртве настрадале у Основној школи "Владислав Рибникар", Дубони и Малом Орашју.

Мисија Фондације "Ангелина" је чување успомена на жртве трагичних догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар", Дубони и Малом Орашју, али и превентива да се такве трагедије не понове.

"Циљ је да константно одржавамо културу сећања на настрадале и у 'Рибникару' и у Дубони, Малом Орашју, Нишкој Бањи. Нажалост, много тога се десило и схватамо да је безбедност деце јако угрожена и наш циљ је да то сећање буде за свако дете, јер је свако то дете било изузетно талентовано", наводи Анђелко Аћимовић, отац убијене девојчице и оснивач Фондације "Ангелина".

Поред тога Фондација ће се бавити превенцијом трагичних догађаја кроз едукацију деце о опасностима које носе интернет и друштвене мреже.

"Кренућемо по школама са едукативним програмом, радионицама са децом наставницима па и родитељима. Што се тиче интернета и деструктивних садржаја, покушаћемо да научимо децу да препознају штетне садржаје и како да се сами од њих заштите", наводи отац убијене девојчице Анђелко Аћимовић.

Марија Аћимовић, Ангелинина сестра наводи да им је жеља да изграде центар за децу и одрасле у свом садржају замишљен као центар за одмор рекреацију, културу, меморијал.

"Ангелина нам је оставила велико наслеђе али није успела да оствари своје снове, на нама је тај велики задатак да остваримо њене снове и да она буде поносна на нас као што смо ми поносни на њу", поручила је Наталија Аћимовић, Ангелинина мајка.

Ангелинине креације оживели је 17 познатих дизајнера, а међу њима је и француска модна кућа Диор. Хаљине су изложене у Сава Центру и сви који желе да подрже мисију фондације, могу да их купе, а сва средства биће усмерена у њен даљи рад.

"Слободан сам да кажем да смо сви ми сваку од ових хаљина радили из срца јер само смо тако могли да их на прави начин претворимо у стварност која је данас постала видљива. У име свих дизајнера могу да кажем - Хвала Ангелина на инспирацији којом си нас надахнула и сви заједно учинимо дубок наклон њеним идејама које од вечерас живе", наводи Игор Тодоровић, модни креатор.

Приказан је кратки филм са Ангелининим снимцима који је заједно са њеном породицом припремио редитељ Мирослав Терзић.

Два масовна убиства су почетком маја прошле године потресла Србију. Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду је 3. маја 2023. године ушао у школу и пуцао из пиштоља на обезбеђење, наставницу и ученике. Убио је радника обезбеђења и деветоро ученика, а ранио њих шесторо.

Дан касније десио се још један злочин.  У. Б. је 4. маја у вечерњим сатима хицима из аутоматског оружја лишио живота осам особа, и покушао да убије још 12 особа, од којих је један младић накнадно подлегао повредама.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво