Читај ми!

Централно обележавање годишњице погрома у Грачаници, венци и парастос у Косовској Митровици

У манастиру Грачаница је, поводом обележавања годишњице мартовског погрома, служен парастос, после којег је откривен споменик са именима настрадалих Срба. У северном делу Митровице, где су пале прве жртве насиља, служен је парастос и положени су венци.

Централна церемонија обележавања мартовског погрома, под називом "Погром - Награђени злочин", одржана је данас у Грачаници.

У манастиру Грачаница служен је парастос, после којег је откривен и освештан споменик са именима настрадалих Срба.

Свечаном академијом у Грачаници биће настављено обележавање годишњице.

Косовска Митровица, венци и парастос за страдале у мартовском погрому

У присуству више десетина грађана, у Косовској Митровици одата је почаст настрадалим суграђанима који су убијени 17. марта 2004. године.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, представници Српске листе Златан Елек и Игор Симић, као и помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић, положили су венац на места где су убијени Боривоје Спасојевић и Јана Тучев.

Служен је, такође, парастос поред споменика "Бели Анђео", који се налази у близини моста и на ком су исписана имена настрадалих током НАТО бомбардовања бивше Савезне Републике Југославије 1999. године.

Иван Запорожац, обраћајући се окупљенима, истакао је да је данашњи дан тужан за све грађане на КиМ, као и да српски народ памти све оно што се десило током мартовског погрома.

"Једним лажним сценаријом, кренуо је прогон и погром српског народа на читавом КиМ. Тада су страдали невини, протерано је 4.000 Срба са својих огњишта, уништено је око 900 кућа, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира и око 1.000 српских кућа", рекао је Запорожац.

"Лажни наратив као повод за прогон"

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић рекао је да је лажни наратив албанских политичара и медијска манипулација била повод за напад на све што је српско на КиМ.

"То је послужило као повод да се протера српски народ са КиМ. И данас видимо да албанска политичка сцена у Приштини и даље понавља тај наратив, иако је истрага Унмика утврдила како су деца настрадала. Режим и даље тврди да је то учињено намерно, од стране српског народа, као повод да се оптужи српски народ на северу и осталим крајевима на КиМ", рекао је Поповић.

"Идеја етничког чишћења и даље траје"

Драган Спасојевић, чији је отац Боривоје убијен 17. марта, рекао је након полагања венаца на месту где му је отац убијен да се и двадесет година касније наставља прогон српског народа.

"Идеја етничког чишћења Срба са ових простора још увек траје и чини се да је сада још јачи интензитет. Тада се насиље испољавало на улици, док се сада спроводи институционално етничко чишћење", казао је Спасојевић.

Приликом насилних покушаја Албанаца из Јужне Митровице да пређу главни мост на Ибру и обрачунају се са Србима 17. марта 2004. године, настрадали су 36-годишња Јана Тучев, која је убијена на тераси свог дома и Боривоје Спасојевић стар 63 године, који је убијен код свог стана.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара