Сећање на жртве Рације – 82. годишњица "ледене тишине"

Комеморативним скупом и полагањем цвећа испред споменика "Породица" у Новом Саду, обележена је 82. годишњица Рације. То је централни догађај у оквиру програма "Ледена тишина", којим се обележава годишњица једног од најтрагичнијих догађаја у историји Новог Сада, у којем је од 21. до 23. јануара 1942. године, убијено више од 1.200 људи.

Почело је у Шајкашкој области, три дана пред Божић.

Фашисти одводе цивиле на масовна стрељања, а локални Мађари војницима упиру прстом у куће својих дотадашњих комшија.

"Убили су ми Мађари оца. На Бадњи дан су ми отерали оца. Тај који је дошао са војском по мога оца, мама му каже Ферика, ти нас познајеш. Прво су нас истерали из собе у ходнику смо били. А он каже, данас не поизнајем ни мог оца, а не Србина", каже Радмила Шамшал, сведок Новосадске рације.

Рација је настављена широм Бачке.

Само породици Милић, фашисти су убили 27 чланова, а њих 17 у Новом Саду бацили су под лед.

Тада петогодишњак, Бранислав је гледао како му убијају родитеље.

"Сећам се добро да је мађарски војник одсекао мами уво да јој скине минђушу, јер она је како је отпозади пуцано, пала је на бок. Да је имала плави капут", сећа се сведок Рације, Бранислав Милић.

Три дана ужаса

Током три дана, широм Новог Сада фашисти убијају читаве породице, а тела сахрањују у масовним гробницама или бацају под лед Дунава.

Друге воде на плажу Штранд, где су људи, полуобучени, чекали у реду да буду убијени или бачени под лед.

"У главу су циљали све што су убијали. Грозно. То је крвав Нови Сад био. То су затрвене породице и јеврејске и српске. Ми смо се дружили између себе. Само одједном немаш, опустео град", наводи сведок Рације, Мирјана Продановић.

Владика бачки Иринеј и рабин Асијел служили помен

Помен жртвама, служили су врховни рабин Србије Исак Асијел и Епископ бачки Иринеј.

Венце су положили представници Града, Покрајине, амбасаде Израела и Мађарске у Србији, представници градова и општина из целе Србије, а са брода Војске Србије, венац је спуштен у Дунав, уз присуство министра одбране Милоша Вучевића.

"Да ово није била акција против устаника већ злочина над људиским родом сведочи податак да је готово 50 посто утврђених жртава у Новом Саду било женског пола. Данас знамо имена мучки убијених 418 жена, 79 девојчица и 102 старице", каже градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић.

Мађарски фашисти су рацијама у Новом Саду и другим местима у Војводини током јануара 1942. године, по званичним подацима, убили више од 4500 цивила.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару