Читај ми!

Настављен протест пољопривредника, блокаде на Ђердапској магистрали, у Новом Саду и Суботици

Суботички пољопривредници, трећи дан, успореном вожњом, од 11 часова су блокирали саобраћај кроз кружни ток на западној обилазници око града, на путу према Старом Жеднику, ауто-путу према Новом Саду, односно граничном прелазу Келебија. Незадовољни пољопривредници блокирали су и Ђердапску магистралу код Пожаревца. Протести су настављени и у Војводини, у Новом Саду блокирана Рафинерија нафте.

У протестној вожњи учествовало је неколико десетина трактора са подручја Суботице и околних насеља. Пропуштали су само амбулантна и интервентна возила, аутомобиле и аутобусе са малом децом и болеснима.

Пољопривредници у протесту и даље траже дизел на пумпама без акцизе за паоре као и уређење робних берзи за пољопривредне производе.

Суботички пољопривредници су се након протестне вожње огласили саопштењем у којем су навели да њихови протести немају политичку конотацију и да их не интересује ко је власт, већ "зашто су изиграни" и "зашто се отима" од њиховог рада.

Поручили су свим представницима опозиције и уопште политичарима да нису пожељни на местима блокада, да не одобравају било какво коментарисање и њихово "оштро упућивање захтева министарки". 

Протест пољопривредника у Пожаревцу

Пољопривредници из удружења "Стиг" блокирали су Ђердапску магистралу код Пожаревца и раширили транспарент "Произвођачи хране су гладни".

Пут је у блокади од 12.30 до 13.30, и од 14.30 до 15.30 часова.

Пошто Влада инсистира да не може да уради анализу тржишта и уреди робне берзе, пољопривредници траже да субвенције за следећу годину буду 300 евра по хектару за сву обрадиву површину.

Тврде да у Браничевском округу нема лажно пријављени обрадивих површина које су у статусу мировања, или је то занемарљив проценат.

Захтевају да плави дизел могу да сипају без акцизе на свим пумпама, јер су нека села прилично удаљена, а многи немају картице које се сада тешко добијају. Отворени су и да се маркира гориво и казне они који га злоупотребљавају.

Протест је почео јер су због проблема на тржишту и монопола ратари били принуђени да продају килограм кукуруза за 13,5 и тврде да су са овим ценама у губитку и до 400 евра по хектару.

Блокада Рафинерије нафте и протесне вожње у Новом Саду

Део пољопривредника, који са око 30 трактора трећи дан блокира улазе у Рафинерију нафте у Новом Саду, данас је одржао и три протестне вожње у кружном току на улазу у Нови Сад.

Вожње су трајале по 30 минута, саобраћај није блокиран, али су се стварале гужве на излазу ка ауто-путу и улазу у град.

Како најављују, настављају са блокадом Рафинерије, а за сутра је планирана вожња до центра града, тачније Скупштине Војводине, где почиње седница у 10 часова.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла je за РТС да је испуњено свих 13 тачака из споразума који је у мају договорен, а да су сада достављени потпуно нови захтеви, али и да позив пољопривредницима на разговор остаје отворен.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара