Читај ми!

И данас протест пољопривредника широм Србије, траже да се испуне сви захтеви

Суботички пољопривредници лаганом вожњом и данас од 10.30 блокирају саобраћај кроз кружни ток на западној обилазници око града, на путу према Старом Жеднику, односно граничном прелазу Келебија. Блокирани су и улази у Рафинерију нафте у Новом Саду. Пољопривредници из Удружења "Стиг" поново су се окупили са тракторима на Ђердапској магистрали код Пожаревца.

У протестној вожњи учествује око 70 трактора са подручја Суботице и околних насеља.

Представник пољопривредника Марко Габрић рекао је да су незадовољни одговорима ресорне министарке Јелене Танасковић јер су се, како је навео, у мају договорили да на пумпама буде "плави" дизел, у потпуности без акциза.

Габрић тврди да НИС не издаје картице, па неки пољопривредници и не могу да дођу до ње, а пумпе овог дистрибутера горива некима су и на 30 километара удаљености. 

Од мајских договора, каже да није испуњено уређење робних берзи.

Након споре вожње од око 40 минута кроз кружни ток, трактористи се повлаче и пропуштају саобраћај. 

Пољопривредници наводе да ће повремене блокаде кружног тока на овај начин трајати до 16 часова.

Пољопривредници блокирали улазе у рафинерију у Новом Саду

Пољопривредници са више десетина трактора други дан блокирају Рафинерију нафте у Новом Саду. Блокирано је свих шест улаза, а пољопривредници не допуштају улаз, нити излаз цистерни.

Најављују да ће се блокаде наставити и у другим местима у Војводини и додају да ће Рафинерију блокирати док њихови захтеви не буду испуњени.

"Спроведите потписано, реализујте договорено за 2024. годину. Хвала вам", поручио је Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.

Протест пољопривредника на Ђердапској магистрали код Пожаревца

Пољопривредници из Удружења "Стиг" поново су се окупили са тракторима на Ђердапској магистрали код Пожаревца, јер усвајањем Закона о буџету Републике Србије за 2024. годину Влада није испунила договор потписан са пољопривредницима у мају ове године.

Пољопривредници кажу да се осећају изневерено и траже оно што им је, кажу, обећано.

Потписано је да субвенције у 2024. години буду 18.000 по хектару, а у закону стоји 12.000. Договорено је да нафту купују без акцизе, а сада ће им рефундирати у одређеном временском року.

Највећи проблем су велики поремећаји на тржишту због чега су кукуруз продавали за 13,5 динара по килограму, а прошле године цена је била 36.

По актуелним ценама, да би купили 100 литара нафте морају да продају тону и по кукуруза. Да би посејали хектар кукуруза морали су да уложе 160.000 динара и упркос добром приносу, у минусу су 40.000 динара по хектару.

То је неодрживо, сматра Недељко Савић, председник Удружења "Стиг".

"Тражили смо да се уреди тржиште, да се избаце монополи, да добијемо боље цене. Тражимо оно што је потписано, да буде испуњено од слова до слова, јер ми смо се склонили са улице, направили смо компромис и ми и Влада и само тражимо да се то испуни", поручио је Савић.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара