Пољопривредници из Суботице обуставили протест након понуде из Министарства

Представници Удружења пољопривредника Суботице, који су обуставили протесте, након што их је на састанак позвао ресорни министар, кажу да су добили понуду - 7.000 динара по хектару без правдања рачунима, и исплату у наредне две недеље. Друга опција је 17.000 динара уз рачун и исплату, после контроле која може да потраје шест месеци.

Разговори су били конструктивни, рекли су пољопривредници из Суботице после два и по сата преговора са ресорним министром. Прва тачка на листи захтева паора било је гориво без акцизе.

"Први захтев је био да решимо гориво без акцизе. Разумели су нашу причу, коначно мислим да смо успели да нађемо неки договор, али то није у њиховој надлежности. Морају да виде са Министарством финансија да се спроведе тај закон о акцизама да ли је то изводљиво. Добили смо обећање да ће они да се распитају и да ћемо у року од 10, 15 дана добити одговор да ли је то у могућности за следећу годину или морамо да чекамо двадесет шесту", рекао је Маринко Кујунџић из Удружења пољопривредника Суботице.

Пољопривредници су тражили до 17.000 динара по хектару за сертификовано семе, и да ту субвенцију не морају да правдају рачунима.

"Већина њих нису знали правила игре - вероватно не поседују рачуне, неки су рачуни избледели и ту је дошло до компликација. Реална ситуација је да без правдања можемо добити неких 7.000 по хектару Чека се наш пристанак. Неких 15 до 20 дана су они рекли да би могли у том року да заврше јер не мора се доносити посебан закон. Иста варијанта је понуда и за следећу годину ако пристанемо на ово следеће године би била директна давања од 25.000 без правдања рачунима", рекао је Маринко Кујунџић из Удружења пољопривредника Суботице.

О предлогу министартва, каже, одлучиће после разговора са члановима свог и још 5 удружења који су додатак од 17 хиљада договорили са претходним кабинетом пре годину дана. О проблемима у пољопривреди говорио је и председник

"Ми сада дајемо ненормалан новац за пољопривреду. Дајемо три пута више него што је то било пре десет година, у еврима, не у динарима. Да је раније говорено да дођемо до пет посто, сад смо дошли до 7,3 посто укупног буџета. То су све већа и већа издвајања, да ли су то добро таргетиране мере, ја мислим да нису. Све дадосмо ратарству, а мање иде за сточарство, и мање за оно што нам више доноси, а то је воћарство и повртарство", рекао је председник Александар Вучић.

Да је сточарство у озбиљном проблему, да се увози превише млека и меса, те да је потребно више улагања у ту грану - можда је и једино око чега су данас пољопривредници и предствници министартва били апсолутно сагласни.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи