Читај ми!

Седам дана на Тари више од 43.000 динара – рекреативне наставе и екскурзије никада скупље

Ближи се време екскурзија и рекреативних настава, чије су цене озбиљна ставка за кућне буџете. Када питате организаторе зашто су ђачка путовања прескупа, испоставе вам дугачку листа услуга које улазе у цену. Из зачараног круга дечијих жеља и родитељских могућности, тешко се излази без системског решења.

Рекративна настава од седам дана на Тари родитеље кошта 43.200 динара. Што је десетак хиљада више него прошле године.

"Ја сам отац два детета и јако добро знам колико мора да се издвоји да би оба детета ишла са својим одељењима да се проведу и да науче нешто. Да ли цене могу да буду прикладније за наше буџете? О томе можемо да расправљамо. Одељенска већа предлажу локације, на Савету родитеља се те локације усвајају, када се заврши јавна набавка и отворе све понуде родитељи опет дају коначну реч и гласају за коју дестинацију су се определили", наводи Иван Горановић, родитељ.

Поскупело све што улази у цену

Рекреативне наставе су поскупеле, јер је поскупело све што улази у цену – од горива, хране, смештаја.

"Део који јако оптерећује цену рекреативне наставе, а то су порези и доприноси који се плаћају на уговор о делу за васпитаче, учитеље, рекреаторе, аниматоре, лекаре и пратиоце. Уколико школа исплаћује дневнице својим запосленима, онда се за њих не плаћа додатно осигурање, јер они су већ запослени и осигурани и отприлике око 10 одсто на износ нето дневнице школа би платила, а када то исплаћује агенција то је уговор о делу и ставка је 58 одсто од нето износа. То је нешто што родитељ плаћа", објашњава Петар Кнежевић, ЈУТА.

Власник агенције Предраг Јаковљевић наводи пример рекреативне наставе у "Белом бору" на Тари.

"Смештај је 3.000 по детету, био је 2.200 прошле године. Накнада за наставнике и учитеље, тај износ одређују савети родитеља и они су ове године одлучили да то буде 1.000 динара по детету по дану у нето износу", наводи Јаковљевић.

"За излет до Авале аутобуси морају да буду као да се вози до Париза"

Родитељима се често нуде излети до периферије града по знатно већим ценама него што коштају када сами идемо на те дестинације.

"Оно што чини цену сваке екскурзије, односно излета или наставе у природи, је више фактора. Наравно, два су основна: основна цена понуде и такозвана накнада за бригу деце коју Савет родитеља доноси, популарно названа дневница, а која се разликује из године у годину. Оно што негде највише буни јавност, а највише родитеље – правилник подразумева све строже и строже услове извођења. То значи конкретно, када спроводите најобичнији излет до Авале, аутобуси морају да буду као да се вози до Париза. Мора да буде и медицински надзор организован, а све то утиче на цену", истиче Дарко Егер, директор ОШ "Кнегиња Милица".

Олакшавајућа околност оваквих путовања је што се могу плаћати на рате.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару