Читај ми!

Повратак са најдужег распуста, у клупе село 65.000 ђака првака

За основце и средњошколце распуст је готов. Први дан нове школске године почео је интонирањем химне и сећањем на страдале у две трагедије – у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, и у околини Младеновца. Због тога ће и цела школска година бити другачија –уз повећану безбедност деце и рад на развоју врлина. Неке школе су септембар дочекале обновљене, а многе обнова тек чека.

Школском звону највише су се обрадовали прваци. У клупе је први пут село њих 65.000.

“У школи ми се највише допада то што смо добили најбољу учитељицу на свету и најбољи разред”, каже једна од ђака првака.

И родитељи су ишчекивали овај дан. “Једва смо чекали да пође у школу и да се дружи са осталом децом, да научи нешто ново”, рекао је отац једног првака.

И ђаци на КиМ сели у школске клупе

У српским срединама на Косову и Метохији 100 школа ради по образовном систему Републике Србије.

У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку школе обезбеђују војници КФОР-а. Школе су поред општина у којима су и даље припадници косовске полиције.

“Ове године смо уписали 112 првака, што је за читаво једно одељење више него прошле године. Оно што је битно, да се не би шириле дезинформације, сва деца која живе на територији школе ‘Свети Сава‘ и која похађају ову школу, су присутна, значи нема исељавања, нема миграција”, истиче директор те школе Мирослав Јовановић.

Родитељи из Звечана кажу да вероватно они имају већу трему него деца.

“Мораћемо да је испраћамо сваки дан у школу, наравно и то је једна обавеза више. Наравно, постоји и страх због тога”, каже мајка ђака из Звечана.

Шта су поручили председник и министарка просвете

У Батајници су се после више од две године путовања аутобусима ђаци вратили у реновирану школу “Светислав Голубовић Митраљета”. Дочекали су их и председник државе и ресорна министарка Славица Ђукић Дејановић.

“Очекујем да њихова знања и умећа буду прожета љубављу и радошћу. Очекујем да након осам година буду поносни на то што су научили и након 12 да буду зрели и да кажу себи ‘волео сам много школу и много ми је значила’”, рекла је Ђукић Дејановићева.

Председник Вучић их је посаветовао да буду вредни, да уче и раде.

“У школи ћете и да се играте са другарима, све ће да вам буде супер, али најважније је да будете вредни и марљиви и да учите, ништа није важније од тога. Да бисте сутра и ви могли да будете учитељи, настваници, спортисти и све друго што пожелите”, рекао је председник.

У клупама су и средњошколци – њих око 240.000. И они ће ове године имати више часова посвећених поштовању других и уважавању различитости.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару