Читај ми!

Премијерка у Бегечу и Футогу: Приоритет у санацији домаћинства, школе, стамбени објекти

Председница Владе Ана Брнабић обишла је Бегеч и Футог – подручја погођена олујним невременом на територији Новог Сада. Штета од невремена у Србији мери се стотинама милиона евра и држава сада мора да одреди приоритете у санацији и надокнади штете, где су на првом месту домаћинства и стамбени објекти и школе, истакла је Брнабићева. Најавила је да ће састанак Радне групе за санацију последица поплава бити одржан сутра.

Ана Брнабић у Бегечу је обишла Парк природе "Бегечка јама", а након тога је у Футогу обишла Основну школу "Десанка Максимовић".

Премијерки је у Бегечу речено да су радници "Војводина шума" на терену и да процењују штету, као и да је штета несагледива – око пола милиона кубика дрвета, а да је годишњи план сече 400.000 кубика.

Председница Владе изјавила је у Футогу да се штета од невремена у Србији мери стотинама милиона евра и да држава сада мора да одреди приоритете у санацији и надокнади штете, где су на првом месту домаћинства и стамбени објекти и школе како би ученици могли 1. септембра да крену у школу.

"Успели смо да попишемо прелиминарну штету. Имамо два приоритета за надоканду штете - стамбени објекти и домаћинства и основне и средње школе како би деца могла да крену на наставу 1. сепрембра, па здравствене установе ии објекти јавне намене", рекла је Брнабић новинарима после обиласка угрожених подручја.

Она је подсетила да је због невремена од 19. до 24. јула 13 локалних самуправа прогасило ванредну ситауцију и нагласила да су најтеже погођени Бачка Паланка и Нови Сад које је обишла јуче и данас.

"Имамо скоро 12.000 домаћинстава и стамбених објеката који су делимично или у потпуности уништени, као кућа породице Захорац у Бачкој Паланци, морамо да изградимо нову кућу имају четворо деце", рекла је она и додала да је оштећено и више од 1.000 објеката јавне намене.

Након обиласка Бегеча и Футога, где је посетила тешко оштећену Основну школу "Десанка Максимовић", премијерка је истакла да је већ пописана штета прелиминарно. 

"Знамо шта нам је чинити. Два су основна приоритета за надокнаду штете - стамбени објекти тј, домаћинства и основне и средње школе. Након тога следе здравствене установе", истакла је Брнабић.

Она је претходно одржала састанак у Футогу са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем и члановима Штаба за ванредне ситуације.

Што се тиче задатака владе, навела је Брнабић, уследиће помоћ локалној самоуправи да се ураде записници, да се то даље проследи министарству за улагања и крене у испату штете.

Брнабић је најавила да ће састанак Радне групе за санацију последица поплава бити одржан већ сутра, да би се проверило да ли је потребна додатна комуникација са локалним самоуправама и каквом динамиком иде исплата надокнаде штете.

Брнабић: У Бачку Паланку сам отишла да обиђем породице

Премијерка Брнабић рекла је да је у Бачку Паланку отишла у недељу из људских разлога да би обишла породицу која је изгубила сина и породице које су изгубиле свој дом, и да јој је најмање било важно да ли је посета била најављена или не.

"Ја сам јуче отишла у Бачку Паланку и за мене је то била изузетно тешка посета. И управо зато што се спекулисало, да ли ћу ићи, нећу ићи и када ћу ићи... Отишла сам људски да обиђем те људе и да разговарам са њима", рекла је Брнабић у Футогу одговарајући на питање новинара зашто је њена посета која је била заказана за недељу отказана, а затим је отишла без медија у Бачку Паланку.

Она је рекла да јој је најмање било важно да ли је неко пустио неку најаву или није. "Што се тиче те најаве и демантија, не знам шта се десило", рекла је Брнабић.

Поводом навода у неким медијима да је у четвртак требало да посети Бачку Паланку, она је рекла да је програм за четвртак и петак био унапред познат и да не зна шта се ту догодило. "Заиста ми није било апсолутно на агенди и данас мислим да је потпуно небитно", рекла је Брнабић и подсетила да је у четвртак и петак била у Републици Српској поводом обележавања, како је рекла, "највећег етничког чишћења на тлу Европе након Друго светског рата, злочиначке акције "Олуја".

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару