Читај ми!

"Гранит 2023": Приказ способности ВС – мигови, дрон ЦХ-95, суперпуме, Ми-35, мистрал, ПАСАРС

Војска Србије приказала је на аеродрому у Батајници нову опрему и вештине својих припадника. Приказано је најсаверемније наоружање и војна опрема којом су опремељене јединице ВС, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије. "Гранит 2023" обухватао је летачки програм, вертикалне маневре специјалних јединица, ваздухопловну ватрену подршку, блиску ваздушну борбу, дефиле припадника специјалних јединица, налет ваздухопловног ешалона и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме.

"Гранит 2023": Приказ способности ВС – мигови, дрон ЦХ-95, суперпуме, Ми-35, мистрал, ПАСАРС "Гранит 2023": Приказ способности ВС – мигови, дрон ЦХ-95, суперпуме, Ми-35, мистрал, ПАСАРС

У летачком делу програма наступили су авиони и хеликоптери "миг-29", "орао", "ласта", "Ми-35", "Х-145М" и "Ми-17", а  приказани су и противваздухопловни ракетни системи "ФК-3" и "панцир", противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи "корнет", борбена оклопна возила "Милош", "Лазар-3" и "хамер", самоходна топ-хаубица 155 мм "нора", самоходни вишецевни лансер ракета "огањ", као и савремена оптоелектронска средства. Први пут јавно су приказане беспилотне летелице ЦХ-92 и ЦХ-95.

Приказу способности Војске Србије "Гранит 2023" присуствовао је државни врх са председником Александром Вучићем на челу, а прилику да их вид, као и изложено наоружање, имали су и грађани. 

Овај приказ уприличен је поводом Дана Војске Србије, који се обележава 23. априла у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Више од 5.000 припадника Војске учествовало је у приказу, током којега је  могло да се види више од 2.300 оруђа и оружја – свега чиме војска располаже. На аеродрому је и посебан део у којем су излагали представници групације одбрамбене индустрије Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је оценио да до сада овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме није виђен у Србији. Додао је да ће у једном тренутку на небу бити више од 50 ваздухоплова.

"Све оно што ћете видети на приказу, морам да нагласим да је и у оперативној употреби Војске Србије, да јединице Војске Србије располажу и употребљавају наведена средства у складу са њиховим наменама и функцијом", навео је Мојсиловић у разговору за РТС.

Капије аеродрома биле су отворене од 9.00 до 15.00. а за све који нису стигли до Батајнице, приказ су могли да посматрају у директном преносу на Радио-телевизији Србије.

На сајту Министарства одбране објављено је обавештење о превозу за посетиоце приказа.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво