Читај ми!

Мојсиловић о “Граниту 2023“: До сада није виђен такав приказ наоружања и опреме

Сутра на Војном аеродрому у Батајници – “Гранит 2023“. Поводом свог дана, Војска Србије приказаће нову опрему и вештине својих припадника. Учествује више од 5.000 војника са 2.300 средстава. За све који не стигну до Батајнице, директан пренос је на Првом програму Радио-телевизије Србије од 10 сати и 50 минута. Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић позвао је све да буду део величанственог приказа и истакао да до сада овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме није виђен у Србији.

Генерал Милан Мојсиловић каже да носи униформу 37 година, али да не зна да је икада до сада био овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме.

"До сада овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме, уз делимично приказ способности дела Војске Србије, није виђен у Србији", поручује Мојсиловић.

Истиче да ћемо у једном тренутку имати преко 50 ваздухоплова у ваздушном простору.

"Наравно, не све на једном месту, већ по зонама очекивања и зонама ангажовања употребе што само по себи прави комплексност и подиже лествицу на неки виши ниво способности да се одржи таква активност сутра", каже Мојсиловић.

Указује да су се одлучили да свој празник проведу радно и отворе капије аеродрома у Батајници и да омогуће људима да дођу и да питају оно што их интересује.

"Позивам све да буду део величанственог приказа сутра. Све оно што ћете видети на приказу, морам да нагласим да је и у оперативној употреби Војске Србије, да јединице Војске Србије располажу и употребљавају наведена средства у складу са њиховим наменама и функцијом", навео је Мојсиловић.

Први пут биће приказан "мистрал"

Истиче да је као начелник Генералштаба срећан и поносан што сведочи јачању Војске Србије.

“Јачање Војске Србије не би могло да се оствари у оваквом темпу и оваквом обиму без снажног ослонца нашег врховног команданта и подршке Владе Републике Србије на челу са Министарством одбране“, поручује Мојсиловић.

Наводи да су на приказу “Гранит 2023“ желели да покажу скретање од приоритета у опремању ратног ваздухопловства и покретање опремања у јединицама копнене војске.

Указује да су сви пешадијски батаљони јединица копнене војске – од Лознице, преко Рашке, Зајечара и Бујановца опремљени са возилима “лазар 3“.

“У току је пријем борбених возила ‘МРАП‘. Трећа фаза или друга фаза опремања пешадијских батаљона биће са ‘лазарима 3‘ и топом 30 милиметара што ће да употпуни борбене способности пешадијских батаљона и чинити ударну песницу копнене војске“, додаје Мојсиловић.

Наводи и да се возила “милош“ већ налазе у јединицама 63. падобранске бригаде, као 72. бригаде за специјалне операције.

“Отпочео је пријем са возилима ‘милош‘ за јединице Војне полиције, тако да ти процесу настављају у континуитету и оно што се сутра приказује у Батајници је уствари опрема која се налази на оперативној употреби јединица Војске Србије“, каже Мојсиловић.

Истакао је значај система трупне ПВО где је, како каже, значајно видиљив помак у опремању хибридним системима ПАСАРС.

“Затим, нови ракетни систем малог домета ‘мистрал‘ кога Србија још није видела, имаћемо прилику сутра да га види“, додаје Мојсиловић.

"Не може се Војска Србије данас поредити чак ни са прошлом годином"

Говорећи о новим набавкама оружја, возила, летелица, Мојсиловић каже да смо ушли у другу фазу опремања Војске Србије.

“Приоритети су дати на копнену војску, наравно не запоставља се ни ратно ваздухопловство с обзиром да није завршен процес у том сегменту опремања“, додаје Мојсиловић.

Наглашава да је тежиште у опремању дато на одбрамбену индустрију Републике Србије.

“Заиста, сва она борбена техника и борбени системи сложени који могу да се испоруче са домаћом памећу и домаћом технологијом у процесу су набавке и опремања“, додаје Мојсиловић.

Поручио је и да у мешовитој артиљеријској бригади имају заокружен систем опремања са самоходним хаубицама 155 милиметара на нивоу једног дивизиона.

Указује да је то оно што је дефинисано планом развоја Војске Србије до 2027. године.

“Не може се Војска Србије данас поредити чак ни са прошлом годином. Евидентно је да је помак у опремању и развоју способности и укупној борбеној готовости Војске Србије немерљив, а да не улазимо у неке претходне периоде када заиста нисмо имали чиме да се подичимо, а могли бисмо чак и да причамо о односу државе не само према војсци, него и према њеним припадницима“, поручује начелник Генералштаба.

О вежби "Платинасти вук"

Наши војници не учествују само у приказима, већ и у војним вежама, а једна је покренула велику дебату у јавности. Реч је о вежби "Платинасти вук".

"Ја сам превасходно на првом месту војник и тако и посматрам целокупну ту вежбовну ствар. Када помињете вежбу, то је ништа друго него алат за достизање одређеног стања, примењена форма оспособљавања јединица", додаје Мојсиловић.

Указује да су вежбе војсци неопходне. "Да би проверила, утврдила, констатовала, увежбала и била много, много боља", поручује Мојсиловић.

Наводи да је сценарио "Патинастог вука" усмерен ка изградњи интероперабилности – тј. способности заједничког деловања негде ван граница Републике Србије.

"Она као таква задире у сегмент који се односи на одлуку Владе Републике Србије, која је ставила мораторијум на вежбовне активности Војске Србије. Морам да направим паралелу да националне вежбе и вежбе у међународним оквирима нису исте, сценарији су тотално другачији и национални оквири и националне вежбе чак и потпадају под одређен сегмент поверљивости, јер се на тим вежбама проверава нешто што је дефинисано не само доктринарно, него и нормативно-процедурално, а у крајњој мери даје се и закључна оцена способности тих јединица", закључио је Мојсиловић.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво