Читај ми!

Ваздух у Делхију овог јутра токсичан, Београд међу најзагађенијим градовима на свету

Далеко најлошији ваздух данас се удише у Делхију, где је индекс загађености чак 420, што значи да је ваздух веома опасан. Према подацима портала Ер вижуал, Београд се јутрос нашао на петом месту најзагађенијих градова на свету (8.50), са индексом загађености 151.

Овог јутра најзагађенији велики град на свету је убедљиво Делхи, у ком је индекс загађености чак 402.

У ово доба године узрок велике загађености у Индији, чија се чак три града налазе у пет најзагађенијих, је спаљивање стрњике. Наиме, пољопривредници на овај начин брзо и јефтино чисте поља, али наносе и велику штету околини.

Национална комисија за заштиту права саветовала је владу да затвори школе док се квалитет ваздуха не побољша.

У неславном друштву, када је реч о квалитету ваздуха, овог јтура се поново нашао и Београд, са индексом загађености 151, што значи да је ваздух нездрав. Према подацима Беоека ваздух у престоници је, међутим, прихватљив.

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: ПМ-2,5 честица, ПМ-10 честица, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

ПМ честице од 2,5 микрона су најопасније јер су најмање. Оне настају сагоревањем фосилних горива - ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

Препоруке грађанима

Када је ваздух загађен и оквалификован као "нездрав" и "опасан", општа јавност и осетљиве групе су изложене великом ризику да доживе јаке иритације и штетне утицаје на здравље који могу покренути друге болести. Сви треба да избегавају вежбање и остану у затвореном.

Препорука за грађане је да избегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Такође, не препоручује се отварање прозора и проветравање како загађен ваздух не би продро унутра.

Када је ваздух прихватљив, може се боравити напољу, али треба пратити евентуалну појаву симптома као што су кашаљ, отежано дисање, а додатно и појаву лупања срца и неуобичајеног осећаја умора код особа са обољењима срца. Уколико се јаве ови симптоми, треба скратити дужину и смањити интензитет напорних активности у спољашњој средини, а ако се симптоми задрже и након предузимања ових мера, обратити се свом лекару.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи