Читај ми!

Изградња Центра за рани развој деце и инклузију – шта ће "Украс света" донети најмлађима

Центар за рани развој деце и инклузију на Бежанијској коси, чија је изградња почела, требало би да буде завршен у наредне три године. Јединствени пројекат имаће могућност да пружи одговоре на сва питања, недоумице и информације за родитеље и децу, као и за струку чији су фокус најмлађи и њихов развој.

У Србији више од 60.000 деце до пет година са развојним ризиком, развојним сметњама и развојним поремећајима захтева додатну подршку и помоћ.

Након усвајања Акционог плана за поглавље 23 из 2016. године, стручњаци из области здравља, образовања, социјалне заштите и министарстава удружили су се око подизања Центра за рани развој деце и инклузију који неће бити само простор за пружање здравствене заштите.

"Ми желимо да се бавимо не само дететом него целом породицом, ми ћемо посматрати ту сметњу, развојни ризик у склопу породице, хоћемо да оснажимо родитеље, да их едукујемо, хоћемо да помогнемо родитељима и да на тај начин пружимо подршку и деци", каже др Милица Пејовић Милованчевић, в. д. директора Института за ментално здравље.

Центар за рани развој и инклузију замишљен је да пружи дијагностичку и терапијску подршку деци и њиховим родитељима и старатељима, као и специјализовану обуку и тренинге за све који се баве раним развојем деце.

Марко Благојевић из Канцеларије за управљање јавним улагањима истиче да се ради о објекту површине 20.000 квадратних метара, о великој инвестицији до тридесет милиона евра, која је пројектована и биће опремљена по највишим стандардима.

Цео пројекат су осмислили и израдили инжењери компаније "Дизајн архитектуре".

Из те компаније поручују да су приоритети пројекта принципи приступачности и коришћења за децу са потешкоћама у кретању, виду, говору и осталим развојним сметњама, као и нормативи и стандарди из области сигурности и заштите корисника деце узраста до шест година.

Центар за рани развој и инклузију, чији је радни назив "Украс света", имаће базен, физио-сале, сензорне собе, тренажне центре, мини-зоолошки врт и мањеж. Сам садржај га чини јединственим у овом делу Европе.

"Желимо да центар не буде само локацијски Београд, него да имамо подршку и сарадњу са развојним саветовалиштима широм Србије, јер је свако дете важно и није битно да ли је из града или одакле је, само је важно да добије подршку и помоћ", наглашава Милица Пејовић Милованчевић.

Центар за подршку, едукације и истраживачки рад требало би да отвори врата и прими прве кориснике до краја 2024. године.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи