Читај ми!

Синер против Фрица - финале Ју-Ес опена које је историјско и пре него што је почело

Италијан Јаник Синер и амерички тенисер Тејлор Фриц састаће се вечерас од 20.00 часова по средњоевропском времену у финалу Ју-Ес опена, које ће, како год се заврши, великим словима бити уписано у историју "белог спорта".

Синер против Фрица - финале Ју-Ес опена које је историјско и пре него што је почело Синер против Фрица - финале Ју-Ес опена које је историјско и пре него што је почело

Финалним дуелом Јаника Синера и Тејлора Фрица на Стадиону "Артур Еш" завршава се овогодишњи Ју-Ес опен, али и једно дугачко и славно поглавље у историји тениса.

Када Италијан или Американац вечерас подигне пехар у Њујорку, заокружиће сезону током које ниједан гренд слем трофеј нису освојили чланови "велике тројке" - Роџер Федерер, Рафаел Надал и Новак Ђоковић, што се није догодило од давне 2002. године.

Посебно значајан и симболичан биће вечерашњи меч за Американце, пошто ће први пут од Вимблдона 2009. имати представника у финалу гренд слема, и то на свом тлу.

Енди Родик је те 2009. изгубио од Федерера на лондонској трави, што значи да ће Тејлор Фриц бити у прилици да америчком тенису донесе први гренд слем трофеј након 21 године чекања. Још откако је Родик 2003. у финалу Ју-Ес опена савладао Шпанца Хуана Карлоса Ферера, Сједињене Државе нису имале гренд слем шампиона.

Да им је жреб био мало наклоњенији и да није спојио Фрица и Френсиса Тијафоа у полуфиналу, могли су амерички навијачи да гледају и "римејк" финала Ју-Ес опена из 2002, када су се последњи пут за трофеј борила двојица домаћих играча.

Имаће Фриц вечерас гласну подршку америчке публике жељне успеха, али несумњиво и велики терет на леђима, пошто су финала гренд слема за њега још увек неистражено подручје.

Није ни Италијан много искуснији. Ове године је први пут догурао даље од четвртфинала Ју-Ес опена, али у витрини већ има пехар из Мелбурна, где је почетком године на најбољи могући начин "пробио лед" у финалима најважнијих турнира.

Синеру мечеви за трофеј очигледно пријају. Играо је 19 финала у каријери и само четири пута је поражен. Да у себи дефинитивно има шампионског и помало "ђоковићевског" инстинкта доказао је током претходне две недеље у Њујорку, где је, осим са ривалима са друге стране мреже, морао да се носи и са негативним реакцијама публике, која му након скандал са допинг тестовима (благо речено) није наклоњена.

Вечерашњи окршај биће тек трећи међусобни дуел Синера и Фрица, а први који неће бити одигран на мастерсу у Индијан Велсу. Американац је био бољи у осмини финала 2021, а Италијан у четвртфиналу прошле године.

недеља, 08. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару