Божидар Ђурковић: 2009. је била напорна година

Генерални секретар Рукометног савеза Србије (РСС) Божидар Ђурковић рекао је у интервјуу агенцији Бета да је 2009. година била веома напорна, пре свега због обавеза које су имале репрезентативне селекције.

- РСС је имао богат и прилично оптерећујући програм за све оне који су радили у рукомету. Мушка репрезентација изборила је учешће после СП и на ЕП, у јануару у Аустрији. Женска репрезентација тренутно води у квалификационој групи и очекујем да ће се следеће године пласирати на ЕП - рекао је Ђурковић.

Према његовим речима, РСС је започео у сарадњи са Факултетом спорта и физичког васпитања и велики пројекат "мини рукомет", односно реформу дечијег спорта како би се рукомет вратио пре свега у основне, али и средње школе.

-Не би требало да заборавимо успех мушке сениорске репрезентације која је освојила златну медаљу на Медитеранским играма у Пескари, прву од када Србија наступа као самостална држава - рекао је Ђурковић.

Он је истакао да у 2009. Рукометни савез Србије слави 60 година постојања и да је то обележно низом манифестација.

-Обновили смо "Трофеј Србије" за жене, по узору на некадашњи "Трофеј Југославије", организовали смо ЕП за кадеткиње, имали смо утакмицу са светским и олимпијским победницима Французима у Нишу, која је била и централни догађај. Завршна церемонија биће одржана 17. децембра у Скупштини града, где ћемо поделити признања најистакнутијим појединцима - рекао је Ђурковић.

Мушка и женска сениорска репрезентација у 2009. добиле су нове селекторе Сеада Хасанефендића који ће водити рукометаше на ЕП у Аустрији и Душка Милића који се успешно такмичи са рукометашицама у квалификацијама за ЕП.

- Мислим да је Јовица Цветковић много урадио на напретку српског мушког рукомета у претходном периоду. Под његовим вођством изборили смо одласке на СП и ЕП и заузели осмо место на СП у Хрватској, што је по оценама стручњака после дужег низа година, био видан помак - рекао је Ђурковић.

Према његовим речима, у Србији није довољно бити пети, шести, седми или осми, већ се тражи још више, да се репрезентација умеша у борбу за неку од медаља већ на предстојећем ЕП.

- Мислим да наша репрезентација има прилично добре изгледе, али не бих волео да због тога будемо оптерећени, јер када се тако крене, па се не оствари, настају неке друге ствари које нико не жели - рекао је Ђурковић.

Он је зато подсетио да Србија има тешку групу на ЕП, у којој су европски првак Данска, олимпијски вицешампион Исланд и домаћин Аустрија.

- Приоритет је пролазак у други круг, наравно са што више бодова, пошто укрштамо са групом у којој су Русија, Хрватска, Норвешка и Украјина. Мислим да нисмо без изгледа, уколико се пласирамо у други круг - рекао је Ђурковић.

Генерални секретар РСС оценио је да су "наши репрезентативци већ сазрели за висок пласман, јер играју у великим европским клубовима и имају искуства.

- Наши репрезентативци играју у клубовима попут Кила, Барселоне, Веспрема. Међутим, много ствари треба да се поклопи, фактор среће, суђење, расположење играча, да ли ће бити здрави - рекао је Ђурковић.

Завршне припреме почињу 2. јануара. Рукометаши ће се припремати у Крањској Гори, где ће одиграти утакмицу са Словенијом. После тога 9. јануара из Љубљане путују у Тулон и Марсељ на мечеве са Француском, а по повратку у Београд састаће се 16. јануара са Египтом. Дан касније одлазе на ЕП у Линц.

- О Сеаду Хасанефендићу имам веома високо мишљење. То је тренер једног немачког Бундеслигаша - Гумерсбаха, који је у својој каријери освојио 17 трофеја. Човек је 'болестан' када је рукомет у питању. Сигуран сам да ће он са своје стране учинити све да ЕП дочекамо баш онако како треба. Повратак Ивана Лапчевића и Дејана Перића то и говори - рекао је Ђурковић.

Женска репрезентација Србије већ је победила Грчку и Турску, у квалификационој групи за пласман на ЕП 2010. у Норвешкој и Данској.

- Мислим да се већ показало да је Душко Милић право решење. Победио је изузетно јаку репрезентацију Турске на њиховом терену. Ми смо сада господари своје судбине, ми диктирамо групу и реално је да Шпанија и Србија буду учесници наредног ЕП - рекао је Ђурковић.

На питање шта Рукометни савез Србије очекује у 2010. години, он је одговорио:

- Очекујемо ЕП у Аустрији, проласке млађих селекција на европска и светска такмничења и наравно да изборимо пласман на ЕП када су жене у питању.

Генерални секретар РСС нагласио је да ће, поред тога, у септембру поново бити организован "Трофеј Србије", али и да ће после ЕП у Аустрији почети припреме за организацију ЕП 2012. које ће се одржати у Београду, Нишу, Вршцу и Новом Саду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи