Читај ми!

Карабатић долази по злато

Француска је апсолутни фаворит за освајање шампионске титуле на јубиларном 10. Шампионату Европе, које ће се од 15. до 29. јануара одржати у Србији. Звезда тима - момак рођен у Нишу Никола Карабатић ...

Актуелни олимпијски, европски и двоструки светски прваци тренутно су апсолутни владари европског и светског рукомета и било би право чудо да се 29. јануара увече не нађу на врху победничког постоља. Доминација Француза почела је на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године и од тада не знају за другу медаљу, осим за злато. На Светском првенству у Загребу 2009. били су први, прошле године у Шведској такође, а златни низ употпунили су освајањем Европског првенства 2010. године у Аустрији.

Звезда тима је момак рођен у Нишу Никола Карабатић, луцидни централни бек од којег страхују све одбране и без дилеме најбољи рукометаш на свету.

Ту је и 36-годишњи Тијери Омеје, најбољи светски голман, који важне утакмице увек дочека у топ форми, а просек му је 15 одбрана по мечу.

Србија је организацију овог великог спортског догађаја добила 27. септембра 2008, када је на конгресу Европске рукометне федерације (ЕХФ) у Бечу наша земља тријумфовала у конкуренцији Француске и Немачке.

Утакмице ће се играти у пет дворана и четири града - Београд и хала Пионир (8.000 гледалаца) угостиће А групу - Србија, Данска, Пољска, Словачка, док ће у Б групи у Нишу (Чаир, 4.000) играти Немачка, Шведска, Чешка и Македонија.

Нови Сад и хала Спенс (7.000) биће домаћин Ц групе - Француска, Шпанија, Мађарска и Русија, а у Вршцу (Миленијум, 4.000) такмичиће се Хрватска, Норвешка, Исланд и Словенија.

Европска рукометна првенства за мушкарце одржавају се од 1994. сваке друге године под патронатом ЕХФ-а.

Најуспешнија репрезентација је Шведска са четири медаље, и то све златне, по три златна одличја на континенталним шампионатима освојиле су Француска, Русија и Немачка.

На досадашњим Европским првенствима у рукомету учествовало је 26 репрезентација, од којих је 10 освајало медаље, а само Француска, Хрватска, Немачка, Русија и Шпанија могу да се похвале учешћем на свим првенствима.

Љубитељи рукомета у Србији моћи ће наредне две недеље да уживају у најбољем европском рукомету, који ће демонстрирати више од 250 играча.

Леви бек Данске Николај Маркусен са 212 центиметара највиши је рукометаш Шампионата, док је Пољак Лукаш Јанист висок свега 173 сантиметра. Најтежи рукометаш није наш резервни голман Страхиња Милић, који тежи 124 килограма, него колос из Шпаније Рафаел Баена Гонзалес. Пивотмен Адемар Леона вагу зауставља на 130 килограма. Клуб са нејвећим бројем репрезентативаца је руски Чековски медведи, који ће на ЕП имати 18 представника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи