Читај ми!

Ватерполисти Србије против Американаца у полуфиналу олимпијског турнира

Ватерполо репрезентација Србије играће полуфинале олимпијског турнира против селекције Сједињених Америчких Држава. Директан пренос је на Првом програму РТС-а од 14.35. Најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Ватерполисти Србије против Американаца у полуфиналу олимпијског турнира Ватерполисти Србије против Американаца у полуфиналу олимпијског турнира

Ватерполисти Србије су голом Николе Јакшића у последњим секундама меча против Грчке изборили пласман у полуфинале олимпијског турнира. Ривал изабраницима селектора Уроша Стевановића биће селекција Сједињених Америчких Дражва која је у четвртфиналу савладала Аустралију после петераца.

Србија и САД су у четвртфиналним мечевима направиле својеврсно изненађење јер су оствариле победе над фаворизованим ривалима. Међутим, у дуелу с великим улогом - пласман у финале, претходни резултати на турниру биће само део блиске прошлости.

Рачунајући од 2008. године селекције Србије и Сједињених Држава одиграле су укупно 26 међусобних дуела, "делфини" су далеко успешнији са 21 победом. Последњи пут Србија је тријумфовала у трећем колу групе Ц на првенству света, а том победом Стевановићев тим је изборио пласман на Олимпијске игре.

Дејан Удовичић симбол ватерполо тријумфа Србије и САД

САД су у групи Б у Паризу били трећепласирани тим. Уписали су поразе од Италије и Грчке, а победили су Румунију, Црну Гору и Хрватску.

На основу приказане игре, може се рећи да је пред Србијом неугодан ривал. На ту чињеницу мора се додати и одличан стручњак - Дејан Удовичић, који предводи тим од 2013. године.

Сједињене Државе су ушле у пројекат "Лос Анђелес 2028" са жељом да се на домаћем тлу оките олимпијском медаљом. Ипак, и пре тога ватерполо тим је дошао до могућности да се бори за неко од одличја.

Подсетимо, Удовичић је најуспешнији тренер у екипном репрезентативном спорту Србије, остварио је близу 500 победа и тријумфовао у више од 80 одсто мечева.

За селектора Србије, Удовичић је изабран у јуну 2006. након самосталности државе. У наредних шест година изградио је национални ватерполо тим који је постао ковачница медаља. Под његовим вођством, Србија је освојила Светско првенство 2009. године, донео је две титуле Светског купа 2006. и 2010. године и два злата са Европског првенства 2006. и 2012. године, две бронзане медаље на Олимпијским играма 2008. и 2012. и пет титула у Светској лиги.

После шестогодишњег мандата у Србији, Удовичић је постао селектор Сједињених Држава и учинио овај ватерполо тим поштованим у међународним оквирима. Поред тога, освојио је златну медаљу на Панамеричким играма 2019. године, а с њим на челу тим је постао редован на Олимпијским играма.

Најбољи пласман САД на светским шампионатима је четврто место, освојено у неколико наврата. С Удовичићем на челу тима на Олимпијским играма 2016. завршили су на 10. позицији, а у Токију 2021. године на шестом месту.

Мандићеви шутеви и Филиповићеве одбране обележиле турнир

Најбољи стрелац Србије, али и досадашњег дела турнира је Душан Мандић са 25 постигнутих голова. Поред организатора игре у тиму "делфина" истакао се Радослав Филиповић на голу са сјајним интервенцијама у дуелу против Грка уписао је чак 10 одбрана.

Од играча у тиму Сједињених Држава извајају се Ханес Даубе, који се брзо ослобађа лопте и упошљава саиграче, Џони Хупер, играч разорног и прецизног шута, луцидни и искусни центар Бен Халок, Алекс Боуен и Макс Ирвинг.

Најбољи стрелац екипе је Даубе, постигао је 17 голова, а Боуен и Ирвинг уписали су по 11 голова.

петак, 09. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару