Читај ми!

Џудо, фактор "Милица Жабић" и луде победе за неке нове клинце на татамију

Шест година припрема било је потребно српској џудисткињи Милици Жабић да дебитује на олимпијским играма. Само два дана на татамију у Паризу јој је требало да Србију задиви начином на који завршава борбе са некада и знатно тежим противницама. Пет импресивних победа, уз два неспретна пораза, у појединчаној и екипној конкуренцији ставили су је на светску мапу џудоа, а ову борилачку вештину на карту спорта у Србији. Извесно је да ће Жабићева још неко време обарати противнице у Европи и свету, а сасвим сигурно да ће у салама широм Србије неки нови клинци клицати "Милицааа" док уписују своје прве "ваза-арије" и "ипоне".

Џудо, фактор "Милица Жабић" и луде победе за неке нове клинце на татамију Џудо, фактор "Милица Жабић" и луде победе за неке нове клинце на татамију

Српска џудисткиња Милица Жабић (30) шест година се припремала за борбе на Олимпијским играма у Паризу, како је навела у једном интервјуу. Из тих 2.100 и кусур дана тренинга, спаринга и окршаја настало је пет импресивних победа из седам дуела у појединачној и екипној конкуренцији на олимпијском турниру у француској престоници.

Олимпијски тим Србије у џудоу је завршио као седми у укупном пласману у екипном такмичењу, а Жабићева је у осмини финала, међу осам најбољих и у реперсажу поразила све своје ривалке из Холандије, Јапана и Бразила. 

Србија је најпре у уводној борби, у осмини финала, била боља од Холандије укупним резултатом 4:2. То је уједно била и историјска прва победа за Србију у екипном такмичењу у џудоу.

Поене Србији су донели Страхиња Бунчић, Немања Мајдов, Александар Кукољ, али је најубедљивија била победа Милице Жабић, ипоном, после свега 20 секунди борбе против ривалке Марит Кампс. 

Потом су у четвртфиналу, српски џудисти и џудисткиње поражени од Јапана, прве селекције света, резултатом 4:1, а једини поен за Србију освојила је Жабићева са два ефикасна ваза-арија која су претворена у ипон у окршају са Риком Такајамом.

Тим Србије поражен је и у реперсажу екипног такмичења од селекције Бразила са укупним резултатом 4:1, а једини бод поново је донела Милица Жабић ипоном против олимпијске шампионке Беатрис Суозе.

 

Брзо, брже...

Представница Србије у категоријима изнад 70 и 78 килограма изгубила је свега две неизвесне борбе у  појединачном надметању, које су одржане 2. августа, међу осам најбољих и у реперсажу.

У четвртфиналу је поражена ипоном од Израелке Раз Хершко, која је касније стигла до финала, где је поражена од Суозе. Реперсаж је касније припао Францускињи Роман Дико, а Жабићева је у сузама напустила татами.

Српска представница је претходно у првом колу олимпијског турнира била боља од Италијанке Азије Тавано, затим је победила и Кубанку Идалис Ортиз, двоструку олимпијску вицешампионку – брзим ипоном и услед три шидо казне (жути картон) противнице.

Жабићева је све своје победе у екипној конкуренцији остварила, испоставиће се, укупним ипоном, и на скоро идентичан начин. Ефикасан почетак, агресиван приступ, јак темпо и брзи покушаји обарања (углавном и успшени), некада и знатно тежих противница.

Сличан приступ био је и у појединачној конкуренцији.

Стрпљив почетак каријере и златна будућност

Милица Жабић је рођена 12. априла 1994. године. Јуниорка првакиња Европе је постала 2013. године на такмичењу у Сарајеву.

Била је пета у укупном пласману на Европском првенству до 23 године 2015.

Освојила је осам медаља на Светском туру у џудоу, укључујући и гренд следм у Бакуу 2022. године. 

Била је финалисткиња гранд при такмичења у Загребу 2022. и 2023. године, док је у аустријском Линцу 2024. године освојила бронзу.

субота, 03. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару